... maar in Nederland werkt het (bijna) perfect

Hoe werkt het snelle mobiele netwerk in de praktijk?

Heel eenvoudig: u bent overal en altijd online. Behalve in kleinere dorpen als Ulft of Silvolde.

„Wat is dat nou voor ding”, wijst de serveerster naar de witte plastic staart die aan mijn iBook bungelt. „Dat is een modem”, verklaar ik. Ze schrikt: „Oh, maar het draadloos internet hier werkt niet altijd goed.” Ik glimlach en doceer gewichtig dat ik via het modempje inbel op KPN’s snelle HSDPA-netwerk (High Speed Download Packet Access), net zoals met een mobiele telefoon. Ze kijkt verward en zegt dat ze even zal vragen of het internet wel aanstaat.

Het is niet de enige keer dat de laptop met zijn ovale appendix argwanende blikken krijgt. De meeste consumenten die buitenshuis werken met een laptop maken gebruik van draadloos internet: soms gratis aangeboden door de café-eigenaar, soms via een ‘hotspot’ van een telecomaanbieder, soms via een argeloze buurman die geen wachtwoord op zijn wifi netwerk heeft gezet.

Als wifi niet voorhanden is, kun je inbellen via mobiele telefoon (traag en betalen per MB) of speciale modem met simkaart (snel en een vast bedrag betalen per maand). Daarbij maak je gebruik van het mobiele datanetwerk; UMTS (Universal Mobile Telephone System) of de snelle variant, HSDPA. Die laatste optie is super-de-luxe: altijd, overal kunnen surfen, mailen, chatten of video kijken. Handig in noodgevallen: op een persbijeenkomst waar de voorvertoning van een tv-serie niet kan doorgaan, klap ik stoer de laptop open en overleg met een collega via Skype over een alternatief. Tegelijk lees ik op websites achtergrondinformatie over de acteurs voor een ad hoc-interview. En daarna tikken op een terras en het artikel mailen naar de redactie.

Ook voor privédoeleinden is de altijd-online-status geweldig. „Raad eens waar ik zit”, tik ik opschepperig in het schermpje van msn. In het café, op het perron, in de wachtkamer van de tandarts of in de auto. Even de KPN-beverstaart inpluggen, inbellen en surfen maar. Vervelend zijn de cryptische meldingen wanneer het niet lukt om in te bellen: „geen draaggolf geselecteerd”, vertelt het modem. Of: „Fout in modem. Controleer instellingen.” Verder blijken dezelfde handicaps te gelden als bij gewone mobiele telefoons: de verbinding in de trein door de Schipholtunnel is duidelijk slechter. En ook de infrastructuur op het platteland is niet altijd optimaal, blijkt uit de traagheid in het pittoreske Ulft of Silvolde.

Maar een werkende HSDPA-verbinding is een zegen. Alles is altijd online beschikbaar. In de auto kijken we gezellig Paul de Leeuw op uitzendinggemist.nl en als op de radio de hit van Mika klinkt, zoek ik vanaf de bijrijderstoel snel de tekst erbij om uit volle borst mee te zingen.

Kijk op nrc.nl/hebben voor een praktijktest van HDSPA

    • Olga van Ditzhuijzen