‘Legerbasis VS was doelwit van aanslag’

Zes mannen zijn in de VS gearresteerd omdat ze van plan zouden zijn geweest de legerbasis Fort Dix in New Jersey aan te vallen en daar zo veel mogelijk soldaten te doden. Dat hebben de autoriteiten gisteren bekendgemaakt. In Fort Dix traint het leger soldaten die worden uitgezonden naar Irak en Afghanistan. De arrestanten worden aangeklaagd voor samenzwering om Amerikaanse militairen te doden.

De opgepakte mannen liepen maandag in een door de federale recherche FBI opgezette val toen ze in een wapenwinkel inkopen wilden doen. De politie was de groep gaan volgen, nadat ze ruim een jaar geleden een kopie van een „verontrustende” video in handen kreeg. Daarop stonden beelden van tien mannen die met wapens oefenden. De video was in een elektronicawinkel afgegeven om hem te laten overzetten op dvd.

De verdachten zijn moslimmannen uit voormalig Joegoslavië en het Midden-Oosten. Voor de aanval trainden ze maandenlang door paintball te spelen in de bossen van New Jersey. Eén verdachte had als pizzabezorger toegang tot de basis. Volgens de autoriteiten zijn er geen aanwijzingen dat ze directe banden met Al-Qaeda of een andere internationale terreurorganisaties hebben onderhouden.

De verdachten wonen sinds jaren in de VS, drie van hen illegaal, twee met een greencard en de derde is Amerikaan. Het gaat om een Turk, een Jordaniër en vier Kosovo-Albanezen. Die laatsten ontvluchtten in 1999 de Kosovo-oorlog. Fort Dix diende destijds als opvangkamp voor deze vluchtelingen. Na de oorlog konden ze kiezen om in de VS te blijven. New Jersey kent een van de grootste moslimgemeenschappen van de Verenigde Staten. (AP)