Jeugdige ‘refo’ wil geen moslims

„Weg met allochtonen en moslims”, schreef een refo-jongere onderaan de enquête. Uit een onderzoek van de gisteren voor het eerst verschenen jongerenkrant Refl!ts blijkt dat leerlingen van reformatorische scholen negatief staan tegenover buitenlanders. Bijna driekwart van de tweehonderd ondervraagde leerlingen vindt dat er te veel buitenlanders in Nederland zijn. Een bedrijf moet bij ontslag eerder een allochtoon dan een Nederlander op straat zetten, vindt eenderde van de jeugd. Uit het Jaarrapport Integratie 2005 van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat het landelijke gemiddelde rond de 18 procent ligt, waar het dergelijke opinies betreft.

Vooral moslims kunnen op weinig sympathie rekenen van de jongeren. Slechts 12 procent vindt dat moslims veel kunnen bijdragen aan de Nederlandse cultuur, terwijl het SCP 34 procent aanhoudt. De meeste moslims hebben geen respect voor de cultuur en leefwijze van anderen, zegt 65 procent.

Tien studenten van het Hoornbeeck college in Rotterdam zijn de initiatiefnemers van Refl!ts. Eerstejaarsstudenten journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede namen de redactionele inhoud voor hun rekening, onder begeleiding van journalist Gerard ten Voorde. Hij noemt de cijfers van het onderzoek „schokkend”. „Er ligt duidelijk een taak voor het reformatorisch onderwijs om deze negatieve houding aan te pakken”, zegt Ten Voorde stellig. Het gaat de journalist van het Reformatorisch Dagblad wel te ver om de uitkomsten uit te leggen als vreemdelingenhaat en discriminatie. Ten Voorde: „Een politieke vertaling van de negatieve houding vindt niet plaats.” Hij wijst op het onderzoek waaruit blijkt dat de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, doorgaans kritisch over de islam, hier slechts 3 procent van de stemmen haalt.

Volgens F.J. Verweij, locatiedirecteur van de reformatorische scholengemeenschap Pieter Zandt in Staphorst, klopt de uitkomst met de werkelijkheid, maar de overwegend negatieve houding keurt hij af.