Honkbal VS: dossiers spelers opgevraagd

In het onderzoek naar het gebruik van anabole steroïden in het Amerikaanse honkbal wil hoofdonderzoeker George Mitchell de medische dossiers inzien van enkele tientallen spelers, onder wie Sammy Sosa en Rafael Palmeiro. Dat meldt de The New York Times vandaag. Het onderzoek van oud-senator Mitchell, vorig jaar aangesteld door Major League-baas Bud Selig, is onderdeel van een hardere aanpak van het gebruik van verboden stimulerende middelen in het Amerikaanse honkbal.

Er wordt een omslachtige procedure gevolgd: Mitchell heeft de betrokken clubs laten weten dat hij de medische dossiers wil inzien, waarna de clubs de medische dossiers aan de betrokken spelers toesturen. Die kunnen dan zelf bepalen of ze hun medische gegevens aan onderzoeker Mitchell willen afstaan.

Gisteren kreeg ook een speler van de New York Mets die in de minor league uitkomt een straf voor het gebruik van een niet nader genoemd verboden stimulerend middel. Pitcher Jorge Reyes werd honderd wedstrijden geschorst.

De Belgische ex-soigneur Freddy Sergeant heeft vandaag strafvermindering gekregen in de beruchte dopingaffaire rond de ‘pot belge’. Sergeant zag zijn straf van vier jaar onvoorwaardelijk omgezet worden in een celstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk.

Laurent Biondi, de geschorste assistent-ploegleider van de Franse wielerploeg AG2R, werd vrijgesproken. Hij had aanvankelijk drie maanden voorwaardelijke celstraf gekregen. De vijf andere beklaagden die beroep aantekenden, zagen hun straffen bevestigd.

De 63-jarige Sergeant wordt beschouwd als de spilfiguur in het dossier over de handel in dopingproducten en harddrugs. Tussen juni 2002 en januari 2005 zou het netwerk meer dan 3.000 doses van de ‘pot belge’, een cocktail van amfetamines, pijnstillers, heroïne en cocaïne voor sporters, in Frankrijk hebben ingevoerd. Sergeant werkte tussen 1980 en 2001 bij teams als Daf, Boule d’Or, HB, Deltongo, ZG Mobili, ADR en Continentale. Er stonden in Bordeaux in totaal 23 personen terecht. (AP, ANP)