Het probleem van moderne plagen

Net als het Oude Testament moet The Reaping het niet hebben van fijnzinnigheid. In deze horrorfilm wordt het plaatsje Haven, de Amerikaanse variant van Staphorst, bezocht door de tien plagen die God in het boek Exodus doet neerdalen op Egypte - van een kikkerplaag tot de dood van alle eerstgeborenen. Dat is op zich al een horrorscenario. Maar wie aan het verhaal een hedendaagse vertaling wil geven, staat voor een probleem: hoe aan dit excessieve schikbewind nog een schijn van rechtvaardigheid te geven? De krijgsgod van het oude testament is geen personage waarmee een filmkijker zich gemakkelijk identificeert. Regisseur Stephen Hopkins heeft zich daar knap uit gered. Hillary Swank speelt een stoere ex-predikant, die zich heeft toegelegd op het met wetenschappelijke methoden ontrafelen van vermeende wonderen. Critici in de VS hebben zich gestoord aan de christelijke ondertonen van The Reaping. Dat zegt meer over de huidige gepolariseerde verhoudingen rond religie dan over de film; het occulte is immers standaardingrediƫnt van horror.

The Reaping. Regie: Stephen Hopkins. Met Hillary Swank. In 31 bioscopen.