Gesprek Bos en banktrio over ABN Amro

Minister Bos van Financiën (PvdA) spreekt vanavond met bestuurders van het bankenconsortium dat een concurrerend bod op ABN Amro overweegt. Dat zeggen bronnen rond het consortium.

Het gesprek volgt op een oproep van Bos aan het bankentrio rond Royal Bank of Scotland om openheid van zaken te geven over hun intenties en plannen met ABN Amro. Bos deed deze oproep gistermiddag, na afloop van een vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel.

De grootste Nederlandse bank is verwikkeld in een biedingsstrijd. ABN Amro heeft een fusieovereenkomst met de Britse bank Barclays gesloten. Daarop maakte het consortium, bestaande uit Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis zijn belangstelling bekend, door een indicatief bod van 72 miljard euro, 5 miljard euro hoger dan het bod van Barclays.

Een afzonderlijk bod van het consortium op ABN’s Amerikaanse dochter LaSalle, afgelopen weekend, heeft ABN Amro verworpen.

In tegenstelling tot Barclays heeft het consortium nog geen details van zijn plannen bekendgemaakt. ABN Amro bevestigde maandag dat het drietal de bank wil opsplitsen. Voor dat scenario heeft de toezichthouder op het Nederlandse bankwezen, De Nederlandsche Bank, eerder gewaarschuwd. DNB adviseert de minister van Financiën, die uiteindelijk zijn goedkeuring moet geven.

Bos zei gisteren „dat alle bij dit proces betrokken partijen hun best moeten doen om zo snel mogelijk volstrekte duidelijkheid te geven over hun posities en intenties.”

De Consumentenbond heeft de laatste twee weken ruim 120 telefoontjes gehad van leden die ook klant zijn bij ABN Amro en zorgen hebben over de overnamestrijd. „We krijgen tientallen telefoontjes per dag over de zaak, dat is erg veel voor ons”, zei een woordvoerster. De Consumentenbond geeft geen advies over wat klanten moeten doen. Wel heeft hij deze week een brief gestuurd naar DNB met de vraag of de toezichthouder zich publiekelijk kan uitspreken over mogelijke risico’s die consumenten lopen.

Interview Bos: pagina 19

Breaking views: pagina 19

Eerdere artikelen over ABN Amro staan op nrc.nl/abn