Geschiedenisles met Mortensen

Voor een Nederlandstalig publiek is de enige echte held van Alatriste de anonieme (en niet ondertitelde!) Vlaamse soldaat die de Spaanse bezetters verwenst. We schrijven de Tachtigjarige Oorlog, en het is moeilijk om in de ondergelopen Lage Landen goed van kwaad te onderscheiden. Toch wist de Spaanse schrijver Arturo Perez-Reverte er een Spaanse held te ontdekken, de huurling Diego Alatriste y Tenorio om wie hij een hele romancyclus componeerde. Onnodig te zeggen dat de boeken als zoete broodjes over de toonbank gingen, de 25 miljoen euro voor een speelfilm waren dus snel gevonden. Die gaat met zevenmijlslaarzen door alle delen heen, met een schelmenstreekje hier en een sterk staaltje daar. Het is een saaie geschiedenisles die aan de verliezers een overwinnaarperspectief meegeeft. Wat ook niet helpt is dat Viggo Mortensen na The Lord of The Rings alweer in een hoofdrol met modderige wapenuitrustingen te zien is.

Alatriste. Regie: Agustín Díaz Yanes. In: 10 bioscopen.