Fascinerende nichtengrollen

Het is één grap. En hij duurt anderhalf uur. En als je gelukt hebt, lukt het je om de slappe lach vast te houden bij twee kunstschaatsende mannen die geen - niet dat we er iets tegen hebben - echt geen homo zijn. Want toegegeven: de `gay panic` -bokkensprongen op ijs die debutanten Josh Gordon en Will Speck hun personages laten maken zijn fascinerend idioot. Denk schaatswereld. Denk haat en nijd. Denk dan al die frêle meiskes weg en daarvoor in de plaats de lompe motoriek van ex-Saturday Night Live-komiek Will Ferell. Want alles draait en roteert en pirouettert natuurlijk om deze seksverslaafde testosteronbonk die na een driftaanval door de schaatsbond geschorst is en zijn carrière alleen weer op de been kan krijgen als hij gaat samenwerken met zijn aartsvijand Jimmy (Jon Heder, een soort Adje uit Laat De Leeuw). De rest is formule. De topklasse choreografie laat de schaamstreek van de heren zo veel mogelijk botsen, wat nog best moeilijk is. En daarom op een dolkomische manier virtuoos.

Blades of Glory. Regie: Josh Gordon en Will Speck. In: 36 bioscopen.