Een allee voor Mies, onze televisiekoningin

De Mies Bouwmanallee, de Willem Duysvijver en Joost den Draaijerrotonde. Een comité van prominente Hilversummers heeft ervoor gepleit een paar openbare plaatsen rond het Mediapark in Hilversum te vernoemen naar drie radio- en televisie-iconen. Het voorstel breekt met de ongeschreven regel om geen straten te vernoemen naar levende personen. Een opvatting die niet meer in deze tijd past, zegt voormalig Eerste Kamerlid en oud-omroepman Jan Nagel, een van de leden van het comité.

In Olst is al het Willy Dobbeplantsoen.

„Ja, en in Utrecht de Anton Geesinkstraat. Dat zijn de uitzonderingen.”

En daar valt toch iets voor te zeggen. Stel dat een straat was vernoemd naar zanger Marco Bakker. Dat zou toch problemen hebben gegeven nadat hij onder invloed van alcohol een vrouw doodreed?

„De naamgeving moet uiteraard aan enkele strikte voorwaarden voldoen. De persoon moet niet meer maatschappelijk actief zijn. En van onbetwist belang zijn geweest voor de samenleving. Maar het is toch idioot dat iedereen mag meemaken dat een straat naar Mies Bouwman wordt vernoemd, behalve onze televisiekoningin zelf? Mies heeft trouwens beloofd dat ze op haar 78ste geen stoute en ondeugende dingen meer zal doen.”

Een rotonde vernoemen naar een diskjockey en een vijver naar een tv-presentator met een goudvissenkom op zijn tafel, dat is begrijpelijk. Maar waarom een allee voor Mies Bouwman?

„Het is een prachtige brede straat, de toegangsweg tot het Mediapark. Een allee past bij een vedette.”

Hoe zijn de reacties?

„Burgemeester Bakker is heel enthousiast. Hij voorspelde een positief advies van de straatnamencommissie. Dit zou een substantiële doorbraak kunnen betekenen, een kleine revolutie op naamgevingsgebied.”