Edsilia op Songfestival en worstelen met Ruud

1Het had zo mooi kunnen zijn. Tot halverwege de puntentelling van het Eurovisie Songfestival van 1998 stond het nummer Hemel en Aarde van Edsilia Rombley bovenaan. Uiteindelijk won de Israëlische transseksueel Dana International het Songfestival en eindigde Nederland net buiten het ‘podium’ op de vierde plaats. Het wordt een haast onmogelijke opgave voor Edsilia Rombley om die prestatie nu, negen jaar later, te evenaren met het nummer On Top of the World. Morgenavond moet ze zich eerst door de halve finale van het 52ste Eurovisie Songfestival zien heen te slaan. Met een beetje geluk staat ze dan zaterdagavond in de finale die rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit Helsinki. Paul de Leeuw geeft de punten namens Nederland door. Benieuwd of zijn presentatie net als vorig jaar (‘Helloooooo Greece’ en ‘kalisperma’) stof zal doen opwaaien.

Halve finale Eurovisie Songfestival, morgen, Ned.1, 21.00u.Finale, zaterdag, Ned.1, 21.00u.

2Voor fervente Songfestival-haters een paar alternatieve programma’s voor morgenavond. Gelukkig voor hen zijn er ’s avonds twee interessante films op tv. RTL 7 zendt om half negen de film O Brother, Where Art Thou? uit; alleen al vanwege de soundtrack een aanrader. Tegelijkertijd heeft Net 5 de televisiepremière van The Terminal. In deze Steven Spielberg-film komt Victor Navorski (Tom Hanks) noodgedwongen maanden lang vast te zitten op een vliegveld van een Oost-Europees staatje. Het klinkt als een onwaarschijnlijk verhaal, maar de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Wie de film gezien heeft, kan de vlieg- en treinvertragingen ongetwijfeld weer wat beter relativeren.

O Brother, Where Art Thou? en The Terminal, morgen, Net 5 en RTL 7, 20.30u.

3De Songfestival-haters kunnen zaterdagavond beter de tv een avondje uit laten. Veel interessante programma’s zijn er die avond niet op tv. Tenzij je een groot Dan Brown-liefhebber bent. National Geographic zendt om 21.00 uur namelijk de documentaire Unlocking Da Vinci’s Code uit. Of als je de film Ali G Indahouse (RTL 5, 22.00 uur) uit 2002 nog niet gezien hebt. Even voor twaalf uur valt er hopelijk nog wat te lachen om Fighting with the Stars, waarin ‘sterren’ niet zingen, dansen of schaatsen, maar eens even lekker met elkaar op de vuist gaan bij thaibokswedstrijden. De deelnemerslijst is indrukwekkend: John de Wolf, Tjeu La Ling, DJ Paul Elstak en ‘Big Brother’ Ruud. Op zo’n moment vraag je je toch af: wanneer gaan die uitgerangeerde sterren een keer een normale baan zoeken?

Fighting with the Stars, zaterdag, SBS 6, 23.15u.

David Haakman

    • David Haakman