De pitbull in jezelf uitlaten

Vanochtend direct gebeld met de ‘fietsafhandelcentrale’ van de gemeente Amsterdam.

Kon ik Ron spreken?

„Ron, mevrouw”, vroeg een zoetgevooisde stem aan de andere kant van de lijn. „Hij zit vandaag in de buitendienst.”

Ik slaakte een zucht van verlichting. De misstap in Kassa 3 heeft Ron niet de kop gekost. Terwijl kale Ron wel een fiets stal voor de VARA-verslaggever. Door zomaar andermans slot door te zagen. En niet aan te dringen op een identiteitsbewijs.

„Oh shit”, giebelde in de uitzending een nerveus gemeentemiepje. Ze was van de afdeling communicatie en droeg een opwaaiend zomerrokje. „Dit is heus echt tegen alle instructies in.”

„Fietsen jatten”. Dat deed het spiksplinternieuwe Kassa 3 gisteravond. En dat niet alleen. Er werden ook oordopjes uitgeprobeerd: „als je koptelefoon ruk is, heb je d’r niks aan”. Een badjuf van Tropicana vertelde over braaksel dat blijft liggen, buizen die naar beneden vallen en ontbrekend toezicht. En op straat mochten dertigminners hun gal spuwen in de rubriek ‘up yours!’ – naar voorbeeld van De Steen en Been Show.

Dat ging over, ja waarover eigenlijk? Schots en scheve camerabeelden en een drumcomputer leidden ons af. Iemand begon over de „klote-Werkplaats” met die „kut-schoolleiding”. En hé, daar een briesende Brabo: „Ik heb een kut-iPod. Hij valt elke dag uit, het is gewoon in één woord dikke kut. Dus Apple, up yours!” En rang, daar verdween een iPod de derrière van een gegrilde kalkoen in.

Ja, beste lezer: welkom bij de juniortelevisie. Na het NOS journaal waagt ook VARA’s Kassa zich aan een jongerenvariant. Tenslotte zijn de Nederland 3-kijkers én jong én consumerend én koopkrachtig. En als VARA, immer op de bres voor de consument, moet je toch wat om de beter bekeken TROS-concullega’s van Radar de wind uit de zeilen te nemen.

Behalve in onderwerpen – geen koelkastgaranties, inlegkruisjes en navigatiesystemen – zochten de makers het verschil met de grote-mensen-Kassa vooral in de vorm. De studio was verruild voor de Supperclub. En zestigplusser Felix Meurders maakte plaats voor vijf verse verslaggevers die allemaal heel springerig op pad gingen. Vol ambitie, zo staat op de website. Schrijft daar Elisabeth van Nimwegen: „In dit programma krijg ik de kans de maatschappelijk betrokken pitbull in mijzelf uit te laten.”

Helaas, we hebben vergeefs op het beest in de babe zitten wachten. Terwijl er in deze eerste aflevering toch alle gelegenheid toe was. Zo laat de verantwoordelijk provinciebestuurder Tropicana doodleuk open terwijl de ‘subtropische zwemoase’ op 62 (!) punten de veiligheidsvoorschriften overschrijdt. „Ik ben blij dat míjn kinderen nu oud zijn.” Kom op zeg: hoezo verantwoord besturen?

Maar Elisabeth vroeg niet door. Het enige vuur dat ze tentoonspreidde was toen er superlijm uitgeprobeerd moest worden en het schaapje hangend aan een basketbalnet naar beneden kletterde. „Oh kut”, riep ze uit. „Rummikuppen dan maar?”

Zou het jonkies trekken, dit nieuwe gezicht van de publieke omroep? De juniorvariant als antwoord op het afkalvend kijkersvolk? Jonge verslaggevers de wei in sturen en iedereen voortdurend voor een zwiepende camera ‘kut’ en ‘klote’ laten roepen? Want zonder te willen drammen: dat was de gemeenschappelijke deler met dat andere apart voor jongeren gemaakte publieke programma gisteravond, het NOS Journaal op 3, gepresenteerd door een sprekende barbiepop.

Dankzij AA kwam tiener Barry mooi van de u-weet-wel-drank af.

Discussieer over deze column op www.nrc.nl/ogen