Chili blijkt goed filmland

Latin American Film Festival. 9 t/m 16 mei. Louis Hartlooper Complex, Utrecht. Tournee volgt. Info: www.laff.nl

Ondanks het urenlange wachten staat Camila Sepúlveda rechtop. Ze kijkt strak voor zich uit. De hoofdrolspeelster van Rabia(2006) van de Chileense filmmaker Oscar Cárdenas zit al meer dan een jaar zonder werk. Ze brengt haar dagen door met vernederende sollicitaties. Lege gangen in kantoorgebouwen, oppervlakkige gesprekken met andere sollicitanten.

Van dichtbij gefilmd met handheld camera, zien we Camila’s tijd verstrijken, haar frustratie groeien. De film houdt het midden tussen documentaire en een speelfilm. Dankzij de sterke, natuurlijke improvisaties verplaats je je moeiteloos in Camila’s situatie.

Deze minimalistische manier van verhalen vertellen is tegenwoordig vaker te zien in Latijns-Amerikaanse films. De derde editie van het Latin American Film Festival, dat vanavond in Utrecht start, staat in het teken van de Chileense film. De nadruk ligt daarbij op klassiekers, zoals het drieluik La Batalla de Chile van Patricio Guzmán, een indrukwekkend beeldverslag van de periode rond de staatsgreep van Pinochet.

Buiten Rabia staat er maar een handvol hedendaagse Chileense films op het programma. In dat rijtje is Mi mejor Enemigo (Alex Bowen Carranza, 2005) een aanrader. Tussen Chili en Argentinië dreigt in 1978 oorlog uit te breken. Chilenen die aan de grens in Patagonië worden gestationeerd stuiten op een groep Argentijnen, die net als zij in de verlaten pampa bivakkeren. Niemand weet op welk grondgebied ze zich bevinden en al snel ontstaat er een uitzonderlijke vriendschap. Een geweldloze oorlogsfilm, die de onzin van machtsstrijd weergeeft in pakkende beelden en met goede timing.

Een ‘must-see’ is de documentaire over de huidige Chileense presidente Michelle Bachelet, La hija del general. Haar vader was een generaal die onder het bewind van Pinochet werd vermoord. „Ik heb zijn liefde voor Chili geërfd”, stelt Bachelet op het moment dat ze hoort dat ze de verkiezing heeft gewonnen. María Elena Wood biedt een kijkje achter de schermen bij de eerste vrouwelijke president. Een wonderbaarlijk persoonlijk portret.

Buiten het themaland Chili wordt ook genoeg moois gemaakt. Voor wie geen genoeg kan krijgen van mozaïekfilms is er Drama/Mex, een lowbudget film geïnspireerd op de stijl van Iñárritu (Amores perros, Babel). Met ruim dertig speelfilms, enkele korte films en negen documentaires is er deze week voldoende te ontdekken in Utrecht.

    • Marjolein Marchal