BLT

De B is van bacon, de L van lettuce en de T van tomato. Samen vormen ze een heilige drie-eenheid tussen twee geroosterde boterhammetjes met mayonaise. Gisteren schreef ik al dat ik mijn eerste BLT nooit zal vergeten. Wat een openbaring was dat knapperige, zoute spek met die knisperende sla en sappige, friszoete tomaat in combinatie met romigzure mayo en tongschurende toast.

Wie het ijzersterke trio ooit bij elkaar bracht is niet helemaal duidelijk. Het schijnt dat de BLT voor het eerst opdook in Seven Hundred Sandwiches, een boek dat werd geschreven door Florence Cowles en in 1929 op de Amerikaanse markt kwam. Maar beschreef zij een broodje dat ze al kende of heeft ze het zelf bedacht? In dat laatste geval had Cowles bijna tachtig jaar later Michele Jordan kunnen sue-en wegens de inbreuk op haar auteursrecht. Jordan publiceerde in 2003 namelijk The BLT Cookbook. Daarin rukt ze onze drie vrienden, de B, de L en de T, zo ver uit elkaar dat er niks van de oorspronkelijke BLT-magie overblijft. Ik bedoel, waterkerssoep met tomaten-rozijnensalsa en bacon lijkt me erg smakelijk, maar heeft weinig met een superieur belegd stapeltje boterhammen te maken.

Vandaag maken we de enige echte. Daarvoor heb je wit casinobrood nodig, een bijna vergeten relikwie van voor de volkorenrevolutie. Brood met zeven zaden, hele maiskorrels, oergranen of andere moderne bakkersfantasieën zijn dus uit den boze. Verder is fatsoenlijke bacon geboden. Niet het soort dat na een halve minuut in de koekenpan begint te wenen van ellende en weldra als slappe, bleekroze washandjes in eigen schuimend sop gaar kookt. De mayonaise is ook niet onbelangrijk voor een authentieke BLT. Ik zou zeggen neem de mayo die je het lekkerst vindt, maar géén olijvonaise, yogonaise of welke varianaise dan ook, en zeker geen zelfgemaakte. Kies verder een sappige, rijpe tomaat en een stevige slasoort, liefst Romeinse sla, die ook wel Turkse sla heet en die je kunt kopen bij Turkse groenteboeren.

Voor 1 persoon:

2 dikke plakken bacon

2 sneetjes wit casinobrood

1 sappige tomaat, in schijfjes.

enkele blaadjes uit het binnenste van een krop stevige sla

1 eetlepel mayonaise

Leg de plakken bacon in een koekenpan en zet deze op matig vuur. Wacht tot er vet uitloopt en zet het vuur dan hoger. Bak de bacon aan beide kanten bruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Rooster het brood in een broodrooster. Bestrijk de sneetjes toast met mayonaise en beleg er één achtereenvolgens met sla, tomaat (zout en peper mag, hoeft niet) en bacon. Dek af met snee toast nummer twee, mayonaisekant onder en snij de sandwich diagonaal doormidden. Wie wil dipt zijn BLT in ketchup. Een emmer ijsthee maakt er een all american lunch van.

Doe mee aan de nrc.nextbroodjeswedstrijd. Bedenk een lekker belegd broodje, stuur je recept naar www.nrc.nl/kokenetc en maak kans op een picknickpakket.