Beursindex in Shanghai op recordhoogte

De Shanghai Composite index, de belangrijkste beursgraadmeter van China, stond vanochtend korte tijd boven de 4.000 punten, een record. Met de koersstijging negeren beleggers de waarschuwing van de Chinese centrale bank dat de economie haar top heeft bereikt.

De beurs van Shanghai is dit jaar tot nu toe met 47 procent gestegen. Vorig jaar zijn de koersen met 130 procent stijging al meer dan verdubbeld. En sinds de machthebbers in Peking de aandelenmarkt twee jaar geleden hebben geherstructureerd is Shanghai met 240 procent gestegen.

Grote Chinese banken, telecomaanbieders en andere bedrijven publiceerden de afgelopen dagen sterke winststijgingen en profiteren daarmee volop van de aanhoudende economische expansie van China. Een groeiend aantal Chinese particulieren zou wegens de lage depositorente hun spaargeld van de bank halen en dat in aandelen stoppen. Meer dan tien miljoen rekeningen zijn alleen al dit jaar door kleine beleggers geopend.

Analisten waarschuwen voor forse koersdalingen als grote beleggers de komende dagen de behaalde koerswinsten gaan verzilveren. „China’s aandelenmarkt begint tekenen te vertonen van onbeheersbaarheid”, zei vandaag Zuo Xiaolei, topeconoom van het effectenhuis China Galaxy in China Securities Journal . De markt steeg zelfs nadat de rente verhoogd was en de banken hun reserves moesten opvoeren. „Negeren van het beleid en het blindelings opvoeren van de aandelenmarkt betekenen een groot risico”, zei hij.

Zondag zei gouverneur Zhou Xiaochuan van de Chinese centrale bank dat een koerscorrectie te verwachten valt. Eind februari gebeurde dit al een keer toen de beurs van Shanghai op één dag bijna 9 procent verloor en zij de financiële markten in de hele wereld meezoog. Maar dat verlies van Shanghai (en dat van de beurs van Shenzhen) was binnen een maand hersteld. Inmiddels staat de beursindex van Shanghai op het hoogste niveau ooit.

Een beurskrach in China heeft volgens analisten enorme gevolgen, en niet alleen voor China zelf. Chinezen hebben bij gebrek aan alternatieven hun vele spaargeld massaal in aandelen belegd. De sociale stabiliteit in China zou wankelen, wat voor de Chinese machthebbers het grootst denkbare schrikbeeld moet zijn. Maar ook de financiële markten in de wereld zijn gevoelig geworden voor wat er financieel en economisch in China gebeurt. (Reuters, Bloomberg, AP)