Basso wilde met dope Tour de France rijden

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso wilde zich met behandeld eigen bloed uit het laboratorium van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes drogeren voor de Ronde van Frankrijk van vorig jaar. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt op een persconferentie in Milaan.

Na Basso heeft gisteren ook wielrenner Michele Scarponi toegegeven dat hij heeft samengewerkt met Fuentes. Dat meldde het Italiaans Olympisch Comité (CONI) in een communiqué. Scarponi zegt zijn medewerking toe aan de Italiaanse justitie en antidopingautoriteiten. De 27-jarige Italiaan van de ploeg Acqua & Sapone is prof sinds 2002.

Basso stelde gisteren dat hij de verleiding om dope te gebruiken wel heeft weten te weerstaan. „Ik heb de verboden middelen niet tot me genomen. Nooit heb ik een bloedtransfusie bij mezelf uitgevoerd. Ik heb altijd op een zuivere manier gefietst”, verklaarde de 29-jarige Basso. „Ik betuig hier mijn spijt en ben bereid een straf te aanvaarden, want ik wilde dope voor de Ronde van Frankrijk wel uitproberen.”

Basso, vorig jaar winnaar van de Ronde van Italië, heeft zijn volledige medewerking toegezegd aan de Italiaanse justitie en antidopingautoriteiten in ruil voor strafvermindering. Hij gaf aan dat hij na zijn straf weer op de racefiets wil stappen. „Ik wil terugkeren in de sport die ik liefheb.”

De dopingzaak Operación Puerto begon in mei vorig jaar met de arrestatie van vijf personen, onder wie voormalig ploegarts Fuentes. In zijn lab werd onder meer bloed gevonden dat aan Basso zou toebehoren. Het leidde ertoe dat hij niet mocht starten in de Tour de France.

Wegens gebrek aan bewijs verviel vorig jaar de aanklacht tegen Basso, maar zijn naam keerde vorige week terug. De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport kwam met nieuwe bewijzen en schreef dat Basso al in 2004 duizenden euro’s aan Fuentes had betaald voor dopemiddelen. Het Italiaans Olympisch Comité heropende de zaak en verhoorde Basso; de renner in opspraak leverde zijn contract bij de Amerikaanse ploeg Discovery Channel vorige week in.

Basso heeft gisteren toegegeven dat hij klant was van Fuentes. „Het waren momenten van zwakte die me de rest van mijn leven zullen achtervolgen en waarvoor ik bereid ben te boeten. Ik ben me er volkomen van bewust dat een poging tot doping gelijk staat aan gebruik. Ik vraag om vergiffenis.” (ANP)