Basso volgt met schamele bekentenis oude wielerwet

Ivan Basso kon weinig anders dan bekennen dat hij contact had met dopingarts Fuentes. De bewijzen zijn overtuigend. Belangrijker is de vraag: wat heeft hij achter gesloten deuren nog meer verteld?

Ivan Basso deed gisteren zijn bekentenis over plannen om bloeddoping te gebruiken onder grote belangstelling van de media in Milaan. Foto AP Giro d'Italia champion Ivan Basso sits for a news conference in Milan, Italy, Tuesday, May 8, 2007, one day after admitting involvement in a Spanish doping scandal. The 29-year-old Italian rider confessed on Monday and has offered his full cooperation with sports authorities. Basso's name turned up on a list of cyclists who allegedly had contact with a Spanish doctor accused of running a blood-doping clinic in Madrid. Basso said he made contact with a doctor at the heart of the case, Eufemiano Fuentes, and gave him a blood sample with the intention of doping _ but never actually did. "I have not done anything illegal," he said at the news conference. "It was a moment of weakness on my part. I've never taken any doping substance nor undergone any illegal blood transfusions."(AP Photo/Alberto Pellaschiar) Associated Press

Maarten Scholten en

Erik van der Walle

Ivan Basso beschikt over goede advocaten, zoveel is duidelijk. De Italiaanse wielrenner, verdacht van jarenlang dopinggebruik, deed gisteren een bekentenis. Maar wel een minimale. Er waren contacten geweest met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes, zo gaf Basso toe. Het bloed, vorig jaar aangetroffen in een Madrileens laboratorium, was inderdaad van hem. Hij wilde het gaan gebruiken in de Tour de France van vorig jaar. Maar nooit heeft hij illegale bloedtransfusies ondergaan of verboden producten gebruikt.

De 29-jarige Italiaan, met een eindzege in de Giro (2006) en een tweede plaats in de Tour de France (2005) op zijn erelijst, kon gisteren voor een historische gebeurtenis zorgen door als actieve toprenner het structurele gebruik van (bloed)doping toe te geven. Zover kwam het niet. Hij volgde de oude wielerwet: slechts die dingen toegeven die absoluut niet meer te ontkennen zijn. Dat gebeurt meestal pas, zoals ook bij Basso, oog in oog met gerechtelijke instanties.

Basso leek lange tijd weg te komen met zijn ontkenningen, hoewel de bewijzen overtuigend waren. Op het bloed bij Fuentes stond de codenaam ‘Birillo’, de naam van Basso’s hond. De doorbraak kwam toen de Italiaanse onderzoekers onlangs de beschikking kregen over de in beslag genomen bloedzakken uit Madrid. Een DNA-vergelijking zou voldoende zijn om aan te tonen dat het om bloed van Basso gaat. De renner liet het zover niet komen en gaf zijn betrokkenheid toe. Maar dopinggebruik niet.

„Aan werkelijk gebruik van verboden stimulerende middelen of het laten toedienen van bloedtransfusies heb ik mij nimmer bezondigd”, verklaarde hij op een persconferentie in Milaan. Zijn verhaal is moeilijk te geloven. Uit faxen, sms’jes en afgetapte telefoongesprekken blijkt dat hij al sinds 2004 met Fuentes samenwerkt. Hij betaalde sinds die tijd ruim 110.000 euro aan de arts.

Ontkennen – en als het niet anders kan een beetje bekennen – loont in de (wieler)sport. Daadwerkelijk dopinggebruik, met name transfusie met eigen ‘verrijkt’ bloed, valt immers moeilijk te bewijzen. Het had zelfs weinig gescheeld of Basso was zaterdag gewoon aan de start verschenen van de Giro. Na zijn vertrek uit de CSC-ploeg van Bjarne Riis werd de coureur liefdevol opgenomen door Discovery Channel, waarvan zijn vriend Lance Armstrong mede-eigenaar is.

De Amerikaanse ploeg schorste Basso eind april, nadat was gebleken dat de Italiaanse justitie nieuwe vorderingen had gemaakt in haar onderzoek. Even later nam hij zelf ontslag, naar eigen zeggen om de ploeg niet bij de affaire te betrekken. Na Basso’s bekentenis van gisteren toonde de leiding van Discovery zich teleurgesteld. „Ik ben ontgoocheld en bedroefd over de afgelopen week”, zegt ploegleider Johan Bruyneel vandaag in de Gazet van Antwerpen. „We contracteerden Basso omdat we in zijn onschuld geloofden. Hij heeft ons een rad voor ogen gedraaid.” CSC-ploegleider Riis, die van 2004 tot 2006 met Basso samenwerkte, reageerde op dezelfde manier. „Ik ben ontgoocheld in Ivan Basso”, zegt hij in de Deense krant BT. De andere ploegen reageerden al sceptisch toen Basso in december zijn contract bij Discovery tekende. „Wij als wielerploegen hebben steeds geweten, zonder kennis van het hele dossier, dat betrokken renners als Ullrich en Basso niet zomaar vrijuit zouden gaan”, zei Theo de Rooij destijds. De directeur van de Rabobankploeg is bestuurslid van de IPCT, de vereniging van topploegen, die altijd al vond dat Discovery Basso niet had mogen contracteren. Met de bekentenis van gisteren krijgen zij gelijk.

Al gaf hij gisteren lang niet alles toe, de zaak-Basso kan wel degelijk voor een doorbraak zorgen. Maandag werd de renner, in het bijzijn van zijn advocaten, uitvoerig gehoord door het olympisch comité van Italië. Dit leidde uiteindelijk tot een verslag van tien pagina’s waarin Basso wellicht verder is gegaan dan in zijn schamele bekentenis aan de media.

Gisteren bekende ook de Italiaanse renner Michele Scarponi contacten met Fuentes. Ook tegen hem waren de bewijzen te overtuigend geworden. Voor de wielersport op langere termijn is het te hopen dat nog meer sporters zich aandienen met een bekentenis. Alleen op die manier kan de sport weer gezond worden. „Ik weet niets van de betrokkenheid van andere renners”, verklaarde Basso gisteren in het openbaar. Het zal de gemoedsrust van andere klanten van Fuentes nauwelijks verlichten.