Alsof er een glazen tafel omvalt

cd pop Modest Mouse: We Were Dead Before The Ship Even Sank Sony/BMG ***--

cd popModest Mouse: We Were Dead Before The Ship Even Sank Sony/BMG

***--

Voor wie zich afvraagt hoe Franz Ferdinand zou klinken als ze uit Issaquah, Washington zouden komen, in plaats van uit Glasgow: als Modest Mouse op hun nieuwe cd We Were Dead Before The Ship Even Sank. Want ook Modest Mouse heeft dat knisperende gitaarspel, dat in kleine doses door de liedjes wordt gestrooid en zo het effect heeft van een omvallend glazentafeltje.

Maar Modest Mouse heeft ook een paar typisch Amerikaanse trekjes. Zo is de zanger onmiskenbaar een man. Zo’n man die bomen omhakt en goten graaft. Daarom heeft hij een ruige stem die wat ongenuanceerd de woorden uitstoot, en soms omslaat in gekerm.

De nogal geconstrueerde nummers draven langs, prikkelig van energie, en met flair. Soms stoort het masculiene marsritme, maar vaak is het ook grappig en aangenaam direct. Het Britse effect komt trouwens van Johnny Marr, vroeger gitarist van de Britse band The Smiths, en nu volledig lid van Modest Mouse.