1 Verloren

Kunstenaar Montague classificeerde de winkelwagentjes die hij vond, als ‘onechte’ of ‘echte’ zwerfwagentjes Stray Shopping Carts

Stray Shopping Carts

www.strayshoppingcart.com

Plompverloren achtergelaten bij de bushalte of moederziel alleen in een verlaten steegje. De zwerfwinkelwagentjes die de Amerikaanse kunstenaar Julian Montague heeft gefotografeerd zien er vooral eenzaam uit. Montague heeft de karretjes grondig geclassificeerd. ‘Onechte’ gevallen zijn óf nog wel bruikbaar, maar ver van hun thuishaven aangetroffen ófwel ‘thuis’ maar onbruikbaar geworden door vandalisme. ‘Echte’ zwerfwagentjes zijn die schrijnende gevallen die nooit meer voor hun eigenlijke doel zullen worden gebruikt. Ze zijn meegenomen door een sneeuwschuiver, achteloos in een singel gegooid, of doen dienst als verrijdbare prullenbak. De collectie oogt absurd, maar zet je wel aan het denken. Zwerfwinkelwagentjes zijn niet weg te denken uit het straatbeeld, en toch sta je er nooit bij stil. Door heel precieze classificatietermen te gebruiken probeert Montague te laten zien dat je met taal betekenis en orde schept. In Europa werkt het classificatiesysteem ook, hoewel ‘veldwerk’ uitwees dat de wagens in steden als Kopenhagen en Stockholm minder vaak worden gesignaleerd dan in de VS. (IdV)