Ziekenhuisbacterie MRSA verspreidt zich snel in Europa

rotterdam, 8 mei. De variant van de ziekenhuisbacterie MRSA die vorig jaar op grote schaal in de Nederlandse varkenshouderij aanwezig bleek, verspreidt zich snel in Europa. Dat schrijven Deense onderzoekers in een ingezonden brief die binnenkort in het vakblad Veterinary Microbiology wordt geplaatst. Zij ontdekten de bacterie in tien van honderd onderzochte Deense varkens en net als in Nederland zijn er mensen ziek geworden. Eerder dit jaar werd de stam al gevonden in Duitsland bij patiënten, en bij artsen en dieren in dierenklinieken. De Denen zijn bezorgd, omdat het land veel varkens exporteert. In Frankrijk bleken rond de eeuwwisseling al varkens en varkensboeren dragers van de bacterie, maar omvangrijke besmetting werd pas vorig jaar in Nederland gezien.