Weer vernielingen bij huldiging Ajax

Tientallen supporters van voetbalclub Ajax hebben gisteravond vernielingen aangericht in het centrum van Amsterdam na de huldiging van de club op het Museumplein. Groepjes supporters trokken na de feestelijkheden naar het Leidseplein waar ze onder meer ruiten ingooiden en de Mobiele Eenheid met stenen bekogelden. De politie hield in totaal 51 mensen aan, van wie er vanochtend nog 22 vastzaten. Een persoon raakte gewond. Dat heeft de politie vanochtend bekendgemaakt.

De huldiging was dit jaar op het Museumplein omdat vorig jaar op het Leidseplein rellen uitbraken . Ondernemers op het Leidseplein vroegen de gemeente daarna om eventuele huldigingen voortaan elders te houden. Ook bij de huldiging naast het stadion in Amsterdam Zuidoost, een aantal jaren geleden, braken ongeregeldheden uit.

Na iedere mislukte huldiging staan toekomstige huldigingen ter discussie.De gemeente Amsterdam hoopte dit jaar met de huldiging op het Museumplein rellen te voorkomen. Een woordvoerder van burgemeester Cohen zei vanochtend dat de burgemeester er „flink de pest in heeft”. „Andere locaties blijken ook niet te werken.” Het is de vraag of er in de toekomst nog wel huldigingen moeten komen, zegt de woordvoerder. Die vraag wil Cohen nu nog niet beantwoorden. Maar „het ziet er somber uit”, aldus de woordvoerder. De gemeente wil eerst nog overleggen met Ajax en de politie. Wanneer er een besluit wordt genomen, is niet duidelijk.

Ajax werd gisteravond gehuldigd voor het winnen van de KNVB-beker. In totaal kwamen er ongeveer 10.000 mensen op af.