We maakten wel naïeve schattingen

Rosa Brandon (27) is psychiater in opleiding bij GGZ Leiden en gaat in juni trouwen.Netto maandinkomen: 2.200 euro (38 uur), incl. aftrek ziektekostenHuur: 785 euroGas, water en licht: 140 euroUitgaan: 250 euro (samen) Sparen: 100 euroBoodschappen: 200 euro

Hoe hebben jullie de financiën onderling geregeld?

„De meeste betalingen worden van mijn rekening afgeschreven, zoals de huur en Eneco. Maar de boodschappen betaalt mijn vriend meestal en als we uit eten gaan ook. Eens in de zoveel tijd maakt hij wat extra geld over naar mij. We hebben al drie keer geprobeerd om een gezamenlijke rekening af te sluiten bij de Postbank, maar dat is nog niet gelukt. De eerste keer werd ons verteld dat we geen identiteitskaart nodig hadden, wat niet waar was. Eén keer was het kopieerapparaat stuk en toen klopten de handtekeningen weer niet.”

Jullie gaan trouwen. Wat gaat dat kosten?

„We zijn op 18 april al voor de wet getrouwd in Rotterdam, maar we vieren onze bruiloft in Frankrijk, in de Morvan. Onze opa’s en oma’s kunnen niet mee naar Frankrijk, dus wilden we iets speciaals maken van het burgerlijk huwelijk. We zijn met 25 man gaan eten in de Euromast. Het etentje alleen kostte 1.100 euro. We hadden ooit in totaal 900 euro voor het burgerlijk huwelijk bedacht. Kijk, op de achterkant van deze papieren placemat uit Hotel du Nord in Quarré-les-Tombes hebben we in oktober een berekening gemaakt. We waren toen net gaan kijken bij het kasteel waar we gaan trouwen. Er staan wel naïeve inschattingen op, zie ik nu. Er staat bij ‘kleding’ 1.000 euro. Hoe kwamen we daar op? We zijn 6.000 euro kwijt voor twee outfits per persoon.”

Wat willen jullie maximaal uitgeven?

„Onze grens ligt nu bij 20.000 euro. De huwelijksreis naar Costa Rica niet meegerekend. We zitten al op zo’n 16.000 euro. Dat is inclusief het kasteel, wat 10 euro per persoon per dag kost en de dj, dominee en fotograaf die uit Nederland komen. Gelukkig betalen mijn ouders mijn jurk van 2.200 euro en het diner van 2.500. Ik merk wel dat de honderdjes eruit vliegen. We gaan niet helemaal los, maar je principes verschuiven; normaal betaal je geen 2.200 euro voor een jurk. We proberen zoveel mogelijk een ideaalplaatje na te streven, zoals met familie en vrienden aan lange schragen tafels in het licht van de ondergaande zon dineren, maar het zal nooit precies gaan zoals je van tevoren bedenkt. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je ten overstaan van iedereen elkaar trouw belooft, en samen feestviert.”

Marleen Luijt