Voor Royal rest de derde ronde

Na de verkiezingsnederlaag dreigt Ségolène Royal ook het partijleiderschap te verliezen.

Links zoekt een zondebok.

Alles op de derde ronde. Ségolène Royal liet zondag onmiddellijk nadat duidelijk was geworden dat ze de presidentsverkiezingen had verloren weten niet op te geven. „Er is iets in gang gezet”, zei ze. „En dat gaan we samen voortzetten.”

De eerste vrouwelijke kandidaat in de tweede ronde van presidentsverkiezingen is niet van plan van het toneel te verdwijnen zoals haar voorganger Lionel Jospin in 2002 na zijn nederlaag in de eerste ronde. Om te beginnen wil ze de campagne van de Parti Socialiste voor de parlementsverkiezingen op 10 en 17 juni aanvoeren. Een linkse meerderheid zou president Sarkozy verplichten tot ‘samenwoning’ met een regering van een andere kleur. „Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen”, zei Royal onder applaus van haar aanhangers.

Maar Royal is niet onomstreden. De leden kozen haar als presidentskandidate omdat ze de beste kansen had om Sarkozy te verslaan. In een stemming van optimisme, want de verkiezingen golden als „niet te verliezen” voor links, na twaalf jaar presidentschap van Jacques Chirac.

Het maakt de nederlaag extra pijnlijk: Royal is er niet in geslaagd de Fransen ervan te overtuigen dat de verkiezing van Sarkozy geen breuk met het verleden zou betekenen en die van haar wel.

Met het mislukken van die strategie staat ook de positie van Royal weer ter discussie. Partijleider François Hollande, tevens levenspartner van Royal, heeft gewaarschuwd tegen „afrekeningen”. Maar hij bekritiseerde ook de campagne van Royal als „onvoldoende concreet”. Royals voormalige rivalen om het leiderschap gingen verder. Dominique Strauss-Kahn schreef de nederlaag toe aan „het uitblijven van vernieuwing in de PS in de afgelopen twintig jaar”. De aanvoerder van de sociaal-democratische vleugel in de partij ziet zichzelf als de vertegenwoordiger van die vernieuwing.

Ook ex-premier Laurent Fabius, voorstander van een linksere koers en de afgelopen weken opvallend stil, liet blijken dat hij zijn rol niet als uitgespeeld beschouwt. Hij trok van leer tegen de „politieke desoriëntatie” tijdens de campagne, waarmee hij onder meer doelde op de voorstellen van Royal om een alliantie te zoeken met centrumkandidaat François Bayrou.

Maar Royal noemde het sluiten van nieuwe allianties gisteren „de voorwaarde voor (…) toekomstige overwinningen”. De PS staat erom bekend gematigd te kunnen regeren. Royal gaat nu zoeken naar het centrum in de oppositie. Zo wil zij Frans links vernieuwen.

    • René Moerland