Volgens mij heeft ze allang een vriend

Toen ik hoorde over Wie wordt de man van Froukje?, het nieuwe tv-relatie-experiment, dacht ik: waarom leent Froukje de Both zich daarvoor? Waarom zou een jonge vrouw in de bloei van haar acteer- en schaatscarrière meedoen aan een datingprogramma rond haar eigen persoon? Het leek mij vernederend om op tv gekoppeld te worden aan een stel spontane regiomanagers/marketingmedewerkers met gel in hun haar. Nog vernederender dan, gehuld in een jurk die bestaat uit drie gouden pailletten, omvallen tijdens Dancing on Ice.

Na nader onderzoek blijkt echter dat het programma helemaal niet zo vernederend is voor Froukje. Het is vooral vernederend voor de mannen. Froukje, zo blijkt, doet zelf nauwelijks mee. Zij loopt op cruciale momenten binnen – als de mannen hun haar asymmetrisch hebben laten knippen bij de kapper, of als ze gezellig aan het karaoken zijn. Dan doet Froukje even alsof ze verschrikkelijk moet lachen, wijst een willekeurige man aan en gaat met die man ‘op date’, zoals de tv-uitdrukking luidt. De date hoeft niet langer dan drie soundbites te duren. Vorige week nam de date met kandidaat Gudie (28 jaar, bankdirecteur, en ja, hij ziet eruit zoals zijn voornaam doet vermoeden) twee minuten in beslag. Aan een volle bar, met de karaokende andere kandidaten op de achtergrond, voerden Froukje en Gudie een conversatie à la ‘Gezellig is het hier, hè?’ ‘Wat zeg je?’ ‘Gezellig is het hier, hè?’ ‘Wat?’ Ja, zo vind je de liefde van je leven wel.

Froukje laat het vuile werk doen door haar vader, die trouwens een Mao-lookalike is, en twee vriendinnen, onder wie uiteraard haar visagiste (een vriesagiste heet dat in de showbizz). Zij moeten elke week een selectie maken van de minst geschikte jongens. Dus schoof vadertje Mao vorige week aan bij een galadiner en stelde de jongens vragen als ‘Ben je een borsten- of een billenman?’

De jongens stotterden en bloosden en stopten zenuwachtig moten lauwe zalm in hun mond. Allemaal heerlijk genant, voor Mao, voor de jongens en vooral voor de zich ernstig plaatsvervangend schamende kijker (ik).

Froukje zat er met een stalen gezicht bij. Volgens mij heeft ze allang een vriend, een lekker Hilversum-ding dat ze voor dit programma nog even verstopt houdt. Ach, die jongens hadden ook beter moeten weten. Wie wordt de man van Froukje? heet het programma immers. En niet: Van wie wordt Froukje de vrouw?