Vijandig bod op aluminiummaker

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft gisteren een vijandig bod op zijn Canadese concurrent Alcan uitgebracht van 33 miljard dollar (24,2 miljard euro), in een poging om veruit de grootste aluminiumleverancier ter wereld te worden. Alcoa is nu de mondiale nummer twee, na Rusal uit Rusland.

Als de overname wordt goedgekeurd door aandeelhouders van Alcan en door mededingingsautoriteiten, ontstaat een aluminiumreus met 188.000 werknemers en een omzet van 54 miljard dollar. Het bod van Alcoa volgt op de eerdere mislukking van langdurige fusiebesprekingen tussen de twee Noord-Amerikaanse bedrijven. Die liepen vorig najaar om onduidelijke redenen op niets uit.

Tot Rusal Alcoa vorig jaar in omvang voorbijstreefde was het Amerikaanse concern decennialang de grootste aluminiumproducent ter wereld. Alcoa en Alcan hebben ook fabrieken in Nederland. Zo is Alcan sinds de overname van het Franse Pechiney in 2003 eigenaar van een smelterij in Vlissingen.

Aluminium: pagina 17