Vijandelijke overname van 27 miljard in aluminiumbranche

New york. Alcoa, het grootste aluminiumconcern ter wereld, wil zijn Canadese branchegenoot Alcan via een vijandelijke overname inlijven. De Amerikaanse metaalproducent maakte gisteren bekend een bod te zullen uitbrengen van 27 miljard dollar. Alcoa wil de transactie bekostigen met een combinatie van contanten en aandelen. In een verklaring zei Alcoa dat het bod volgt op twee jaar van onderhandelingen, die uiteindelijk niets opleverden. Bestuursvoorzitter Alain Belda zei teleurgesteld te zijn over de uitkomst van de gesprekken. Zijn concern verwacht dat de voorgenomen samenvoeging met Alcan jaarlijks een kostenbesparing zal opleveren van 1 miljard dollar. Per aandeel bedraagt het bod 73,25 dollar, wat neerkomt op een premie van 32 procent op de gemiddelde slotkoers van Alcan over de afgelopen dertig dagen in New York. Beide bedrijven hebben ook vestigingen in Nederland.