Verzet tegen Oudkerk als lector

„De Haagse Hogeschool zet je aan het denken,” luidt de slogan van het Haagse onderwijsinstituut. De nieuwe lector Rob Oudkerk past daarom perfect bij de merkstrategie van de school, vindt Pim Breebaart, voorzitter van het college van bestuur.

Docenten en leerlingen van de Haagse Hogeschool denken daar heel anders over. Ze zijn verbijsterd over de benoeming van de omstreden oud-politicus en huisarts Rob Oudkerk als lector Leefstijlverandering bij Jongeren. PvdA’er Oudkerk moest in 2004 aftreden als wethouder in Amsterdam nadat bekend werd dat hij straatprostituees bezocht. In 2002 kwam het oud-Kamerlid ook al in opspraak toen hij Marokkaanse hangjongeren „kutmarokkaantjes” noemde.

In een open brief aan Breebaart in studentenblad Atrium noemt docent Bestuur, Recht en Veiligheid Paul Wouters de benoeming van Oudkerk „onbegrijpelijk”. Volgens Wouters heeft Oudkerk zichzelf „onsterfelijk gemaakt” door misbruik te maken van vrouwen op wier welzijn hij als bestuurder geacht werd toezicht te houden. „Hij onderscheidde zich bij deze affaire bovendien door hardnekkig ontkenningsgedrag”, schrijft Wouters. „Vervolgens kan men vaststellen dat de heer Oudkerk zich geenszins wetenschappelijk onderscheiden heeft op het terrein dat hem als lector is toevertrouwd. Ten slotte is zijn verdienste op cultureel gebied vooral deze, dat hij de term ‘kutmarokkanen’ in zwang heeft gebracht. Rondvraag heeft me geleerd dat respect voor deze persoon in kringen van de Haagse Hogeschool én daarbuiten schaars is”, aldus de Haagse docent.

Voorzitter Breebaart verdedigt de benoeming van Oudkerk tot lector. „Oudkerk is intelligent, verbaal sterk en een goede schrijver. Binnen de Partij van de Arbeid was hij al een onafhankelijk denker. Ik ben er trots op dat we zo’n kanjer hebben gevangen.” Oudkerk begint op 15 mei . Zijn lectoraat heeft vooral betrekking op het terugdringing van overgewicht bij kinderen door hen aan te zetten tot een ander leefpatroon.