Vergeet het agressieve baasje niet

Vanavond spreekt dr. Matthijs B.H. Schilder, senior docent/onderzoeker aan de afdeling Dier, Wetenschap en Maatschappij van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Schilder is gespecialiseerd in gedragsproblemen bij honden en katten.

Kamerlid Ormel (CDA) wil een agressietest voor honden met een schofthoogte vanaf veertig centimeter. Overdreven, vindt gedragsbioloog Matthijs Schilder. „Vergeet ook de agressieve baas niet.”

Is zo’n agressietest betrouwbaar?

„Redelijk. In de test voor maatschappelijk aanvaardbaar gedrag worden honden aan allerlei prikkels en geluiden blootgesteld. Het testresultaat klopt aardig met de verhalen van de eigenaar. Maar sommige honden bijten in de test wél en normaal nooit, of andersom. De meeste bijtincidenten gebeuren thuis, waar de hond zijn eigen territorium verdedigt. Bij zo’n test op vreemd terrein is hij vaak minder geneigd om te bijten. Agressie is een resultante van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren, zoals de opvoeding door de baas. Bij golden retrievers zijn we zo’n agressie-gen op het spoor. Soms fokt men juist met opzet verder met agressieve honden. Politiehonden worden specifiek gefokt op bijtgedrag. Een bijtgrage pitbull is voor een bepaald type mensen een statussymbool geworden, er komen er steeds meer van.”

Waar blijft de gedragstest voor de baas?

„In Duitsland zijn daar serieuze voorstellen voor gedaan. Bepaalde pittige hondenrassen zou je alleen moeten toevertrouwen aan mensen met genoeg overwicht en kennis om zo’n dier goed te socialiseren en op te voeden. In sommige Duitse deelstaten moeten bezitters van bepaalde hondenrassen een vergunning hebben, die kan worden ingetrokken.

„Als een hond in zijn vroegste levensfase, zo tussen de derde en de twaalfde week, kennismaakt met verkeersgeluiden, vreemde mensen en kinderen, stellen zijn hersenen zich daarop in. Dan zal hij ook later openstaan voor nieuwe dingen. Een slecht gesocialiseerde hond is angstig voor vreemde dingen en vervolgens agressief. Dan ontstaat een cascade van problemen. De hond lijdt zelf ook onder die angsten.”

Hoe groot is het probleem?

„Jaarlijks valt gemiddeld één dode. En er raken tienduizenden mensen bij bijtincidenten gewond. Bovendien is er veel psychologische schade doordat veel mensen bang zijn voor honden op straat. Ik zag laatst in een winkel twee grote, maar heel aardige honden voor de deur liggen. Een mevrouw durfde die winkel niet meer uit, ze stond te beven van angst.”

Bent u zelf wel eens bang?

„O jawel. In mijn vak kom ik tamelijk agressieve honden tegen.”

Vanavond in Utrecht: debat over agressie bij honden, Faculteit Diergeneeskunde, Munsterlaan 7, Uithof. 17-19u.