Verbod op vissen met sleepnet in deel Stille Oceaan

Het vissen met verzwaarde netten die over de zeebodem worden gesleept is vanaf eind september van dit jaar verboden in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Twintig lidstaten van de South Pacific Regional Fisheries Management Organization hebben daarover eind vorige week overeenstemming bereikt in de Chileense kustplaats Renaca.

De maatregel is bedoeld ter bescherming van diepzeekoralen die grote schade ondervinden als de enorme en verzwaarde netten over de zeebodem slepen (diepzee-trawling). Ook diepzeevissen zouden van het verbod moeten gaan profiteren. Een voorbeeld daarvan is de Orange Roughy (Hoplostethus atlanticus), ’s werelds langst levende vissoort die een leeftijd kan bereiken van naar schatting 150 jaar. Hij wordt pas op zijn dertigste geslachtsrijp en dat maakt de vis kwetsbaar voor overbevissing. De Orange Rough is in 1889 ontdekt in de Atlantische oceaan, en wordt sinds het einde van de jaren zeventig vooral intensief bevist in de wateren tussen Nieuw-Zeeland en Australië. De laatste jaren werd er van deze Nieuw-Zeelandse delicacy from the deep al steeds minder gevangen.

Schepen moeten vanaf eind september van dit jaar tenminste vijf zeemijlen verwijderd blijven van de diepzeeriffen in het zuiden van de Stille Oceaan. Deze gebieden waren tot op heden in het bijzonder kwetsbaar, omdat ze meestal niet vallen onder de jurisdictie van een bepaald land. Het gebied dat onder de nieuwe regels valt loopt vanaf de evenaar tot aan de Zuidpoolcirkel en van Australië en Nieuw-Zeeland tot aan Zuid-Amerika. In totaal gaat het om circa een kwart van ’s werelds oceanen.

In wetenschappelijke publicaties in Science en Nature is het afgelopen jaar gewaarschuwd dat diepzeevissen binnen vijftig jaar zouden kunnen uitsterven als de visserij niet aan banden zou worden gelegd. De diepzeevissen worden niet alleen bedreigd in de Stille Oceaan, maar ook in de Atlantische Oceaan.

Milieuorganisaties, verenigd in de Deep Sea Conservation Coalition, zijn enthousiast. „Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de bescherming van de biodiversiteit in open zee”, aldus woordvoerder Matthew Gianni tegen de BBC. „Het is tijd dat alle landen vergelijkbare afspraken maken die gelden voor andere delen van de oceaan.”