Turks parlement voor hervorming

Ankara, 8 mei. Het Turkse parlement heeft gisteren in eerste lezing een grondwetswijziging goedgekeurd die voorziet in rechtstreekse presidentsverkiezingen in plaats van de huidige verkiezing van de president door het parlement. De regerende, conservatief-islamitische AK-partij diende het amendement in nadat de seculiere oppositie door haar boycot van de verkiezing in het parlement had verhinderd dat AK-kandidaat Abdullah Gül president werd. Verwacht wordt dat de huidige, zeer seculiere president, Ahmet Necdet Sezer, de grondwetswijziging zal vetoën als deze na aanvaarding in tweede lezing aan hem ter ondertekening wordt voorgelegd en daarmee de huidige confrontatie tussen het seculiere en het religieus georiënteerde kamp zal voortzetten. Volgens critici is het amendement niet goed doordacht.