Thomson werkt aan overname Reuters

De Canadese uitgever Thomson is met het Britse persbureau Reuters in gesprek over een overname. Het Canadese bedrijf is bereid om 8,8 miljard pond (12,8 miljard euro) te betalen voor Reuters.

Als de overname slaagt, gaat de nieuwe groep Thomson-Reuters heten. Het persbureau blijft de naam Reuters voeren. Na de overname gaat bestuursvoorzitter Richard Harrington van Thomson met pensioen en komt topman Tom Glocer van Reuters aan het roer te staan van de nieuwe groep. Reuters-Thomson houdt beursnoteringen in Londen en Toronto. In de eerste drie jaar na de samenvoeging van de beide bedrijven zullen kostenbesparingen van 500 miljoen dollar worden doorgevoerd.

Woodbridge, het bedrijf dat de participatie controleert van de familie Thomson in de Canadese groep, gaat zo’n 54 procent van de aandelen bezitten. De overige aandeelhouders van het Canadese bedrijf zullen samen 23 procent van de aandelen in handen hebben, die van Reuters 24 procent.

Het Britse persbureau Reuters werd in 1851 opgericht door de Duitse immigrant Paul Julius Reuters. Het is ’s werelds grootste leverancier van nieuws en financiële data. Het bedrijf telt bijna 17.000 werknemers in 94 landen en verstrekt nieuws aan 370.000 professionele gebruikers. Vorig jaar publiceerden journalisten van Reuters meer dan 2,5 miljoen berichten in achttien talen. Thomson richt zich voornamelijk op het leveren van beursdata. Onlangs betrad het bedrijf ook de nieuwsmarkt met de overname van het financiële persbureau AFX.

Reuters en Thomson benadrukken dat er nog geen definitieve overeenkomst ligt. Voor de overname van Reuters is eerst de steun nodig van de Reuters Founder Share Company. Die wordt geleid door vijftien stichtingen en bezit een „gouden aandeel” in Reuters om een eventuele vijandelijke overname te blokkeren. De groep moet ook toezien op de onafhankelijkheid en de integriteit van Reuters. (Reuters, AP, ANP)