Spannende studie naar aanvallen op Hamburg

De ooggetuigeverslagen in Keith Lowe’s Inferno (Penguin, € 42,50), over het bombardement op Hamburg, zijn een belangrijke aanvulling op de kennis van de aanvallen op Duitse steden, schrijft Bas von Benda-Beckmann. ‘De aandacht voor de geallieerde bombardementen op Duitsland is al vanaf het einde van de jaren negentig groeiende. Dat is niet alleen het geval in Duitsland, waar men het eigen „slachtofferschap” heeft herontdekt, maar ook in Groot-Brittannië is de erfenis van het ‘strategic bombing’ weer onderwerp van debat. De Britse betrokkenheid bij actuele militaire conflicten zoals de oorlog in Irak, heeft de discussie over de schaduwzijden van de Britse oorlogsstrategie tijdens de Tweede Wereldoorlog weer actueel gemaakt. Inferno. The Devastation of Hamburg 1943 van de jonge Britse romanschrijver Keith Lowe is daar een bewijs van. Keith Lowe schetst een indringend beeld van de ‘julibombardementen’ op Hamburg waarbij 45.000 mensen omkwamen. Hij heeft voor dit boek de rol van historicus op zich genomen en deed uitgebreid onderzoek. De fijnzinnigheid in zijn formuleringen en zijn geslaagde poging de geschiedenis in directe en persoonlijke beelden tot leven te wekken maken Inferno tot een goed leesbaar en spannend boek.’