Schnitzels en een mooie Poolse dame achter de bar

Sinds 1 maart heeft Haarlem een Pools eetcafé.

Een kroeg met Pools eten, bier en Poolse voetballers aan de muur. „Hier kan ik weer mijn eigen taal spreken.”

De halve liters echt Pools ‘Tyskie’-bier zijn in Haarlem niet aan te slepen. Daarnaast eet je een bord ‘pierogi’. Foto Roger Cremers Nederland, Haarlem, 04-05-2007 Polski Bar aan de Brouwersvaart 146 te Haarlem. Een eetcafe voor Poolse mensen met Poolse prijzen. Er worden traditionele poolse gerechten geserveerd en er wordt Tyskie bier van de Tap geschonken. Verder is er een hele collectie Poolse Wodka's. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Het is een interessante variant op kruidenboter, die in de Polski Bar bij het mandje zuurdesembrood wordt geserveerd. Het stenen bakje zit dichtgekit met een klont half doorzichtig vet, zoals je dat voor het laatst zag bij de winterse vetbollen voor de vogels. Nu zijn het geen vogelzaden, maar rood-krokante stukjes spek die in de varkensreuzel plakken. Dit vette broodsmeersel heet in het Pools smalec. En het is vreemd genoeg erg lekker.

Sinds 1 maart staat in Haarlem een Pools eetcafé. De gehele gevel is vrolijk geschilderd in de kleuren van de Poolse vlag, rood en wit, en op het uithangbord staat ‘Tyskie’, een Pools biermerk. „We zijn het enige Poolse café dat echt Pools bier van de tap heeft, en niet uit blikjes”, vertelt eigenaar en initiatiefnemer van de Polski Bar, Dennis Wesselink. Hij komt gezellig aan tafel zitten en wijst aan welke gerechten hij het lekkerst vindt. De Poolse keuken bestaat voornamelijk uit varkensvlees, blijkt uit de menukaart; plakjes varkenshaas met saus, schnitzel, en de met spekjes gevulde zuurkoolschotel (bigos). Voor heimweepatiënten is de typisch Poolse pierogi-schotel een must: een bord met ravioli-achtige deegkussentjes, gevuld met een mengsel van bergkaas en aardappel, vlees, champignons of zuurkool. Salades zijn er heus wel. Van komkommer, kool of pittig aangemaakte bieten. Voor een luchtige maaltijd ben je in de Polski Bar aan het verkeerde adres, maar de stevige kost is ook wel nodig om de halve liters Tyskie-bier te kunnen bolwerken – en anders wel de vijftien soorten wodka.

Hoewel de inrichting van de Polski Bar nauwelijks verschilt van een doodgewoon Nederlands eetcafé, zijn het de details die het Poolse hart waarschijnlijk sneller doen kloppen. De muren zijn versierd met foto’s van Poolse voetballers, staatshoofden en intellectuelen, koffiemelkcupjes zijn van een Pools merk en zelfs de wc-deuren maken naar Pools gebruik onderscheid met een rondje (dames) en een driehoekje (heren).

De Haarlemse Wesselink (35) runt nu vier jaar de ‘Kennemeruitzend-organisatie’ voor Poolse werknemers. Hij regelt seizoenswerk in de bollenstreek, op de bloemenveiling of Schiphol en geeft de 350 uitzendkrachten onderdak in bijvoorbeeld Zandvoortse hotels. Het idee voor het eetcafé ontstond uit de wens „iets leuks te doen voor de mensen”. De zaak is ondergebracht in Wesselinks Goodwill BV, bedoeld om het imago van Poolse uitzendkrachten op te vijzelen.

Voor bemanning van de keuken werden twee koks uit Polen weggeplukt, en elke vrijdag rijdt een uitzendkracht van Wesselink met een grote koelwagen op en neer om alle, maar dan ook alle boodschappen 1.200 kilometer verderop in te kopen. „Meel, zout, vlees, frituurvet, tot het koekje bij de koffie aan toe komt alles uit Polen”, glundert Wesselink. Reden dat de prijslijst bescheiden kan blijven, en werknemers hun zuurverdiende salaris niet helemaal over de balk hoeven te smijten. Wesselink blijft herhalen dat hij geen winst hoeft te behalen met het café, vandaar de Poolse prijzen: koffie voor 1 euro, halve liters bier voor iets meer dan 2 en een hoofdgerecht voor 6 à 7 euro.

De tafeltjes in het café worden daarom ook wel bezet door Haarlemse studenten, die zowel het prijsniveau als de gemoedelijke sfeer in het bruine café waarderen. Aan de bar zitten de hele avond breedgeschouderde mannen achter hun glas bier. Een buitenkansje om te inburgeren met Poolse arbeiders, misschien?

Gregor (35) neemt slokken uit een flesje Zywiec-bier. „Dit bier komt uit de stad waar ik vandaan kom.” Hij woont al zeven jaar in Nederland, zoals veel Polen bezit hij ook een Duits paspoort. „Eerst werkte ik als beveiliger op de ambassade, nu heb ik mijn eigen bouwbedrijf”, vertelt hij – in het Nederlands. De Polski Bar vindt hij gezellig, „hier kan ik weer mijn eigen taal spreken”. Gregor komt graag om schnitzel met puree te eten. En om te genieten van de mooie Poolse dames achter de bar, grijnst hij.

De kroeg is bedoeld voor iedereen die het leuk vindt en wordt bijvoorbeeld ook veel bezocht door Nederlanders met een Poolse echtgenoot.

Sinds de opening loopt de zaak redelijk goed, volgens Wesselink. Alleen in de week na het Paasweekend bleef de cliëntèle weg: „Dat feest wordt groots gevierd in Polen, dus gaat iedereen naar huis. Daarna is het hier rustig: dan is al het geld op.”

Polski Bar, Brouwersvaart 146, Haarlem. Geopend van 17:00-0:00 uur, vr/za tot 02:00 uur.