Satellietproject Galileo verkeert in geldnood

Zonder extra injectie met Europees geld is Galileo, het satellietnavigatiesysteem van de EU, gedoemd te mislukken. Dat heeft de Duitse minister van Verkeer, Wolfgang Tiefensee, gisteren in Brussel gesuggereerd.

Het prestigeproject, bedoeld als tegenhanger van het Amerikaanse Global Positioning System (gps) en een potentiële schakel in Europese militaire ambities, zou vanaf 2010 operationeel moeten zijn. Maar het verkeert in „diepe crisis”. Een consortium van Europese bedrijven is, samen met het in Noordwijk gevestigde Europese ruimtevaartagentschap ESA, verantwoordelijk voor de bouw. Door onderlinge ruzies, onder meer over de verdeling van financiële risico’s en managersposten, ligt het project vrijwel stil.

Huidig EU-voorzitter Duitsland probeert Galileo samen met de Europese Commissie vlot te trekken. Tiefensee noemde Galileo vanmorgen „absoluut noodzakelijk”. „We kunnen niet zonder. Europa moet zijn positie in de ruimte handhaven. Daarom hebben we een systeem nodig dat niet wordt gecontroleerd door militairen”, zei hij. Navigatiesystemen in onder meer auto’s maken nu gebruik van het Amerikaanse gps-signaal. Dat is gratis, maar het Pentagon kan het op elk moment ‘uitzetten’.

Het Galileo-consortium, bestaande uit grote Duitse, Franse, Britse, Spaanse en Italiaanse bedrijven, kreeg eerder tot 10 mei de tijd om de problemen op te lossen. Maar er is „weinig hoop”, zei Tiefensee, dat dit lukt zonder dat de EU financiële risico’s overneemt.

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) staat niet te popelen om geld bij te storten. „Iets waar meer EU-geld naartoe moet, daar sta ik in principe argwanend tegenover”, zei hij in de marge van een EU-raad in Brussel, zo meldt ANP. Volgens ingewijden zou de Nederlandse extra bijdrage omgerekend neerkomen op ruim 80 miljoen euro. Overigens is Noordwijk kandidaat voor de vestiging van het hoofdkantoor van Galileo.

Meer over Galileo: http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/galileo