Sakkers vertrekt uit Eindhoven

Burgemeester Alexander Sakkers (58) van Eindhoven gaat per 1 september weg uit zijn stad om een andere functie te gaan vervullen. De VVD’er, die in 2003 vanuit Heerlen naar Eindhoven kwam, wordt voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Dat heeft hij gisteravond bekendgemaakt.

Sakkers, wiens ambtstermijn in 2009 zou aflopen, zei dat persoonlijke en zakelijke redenen een rol spelen bij zijn vertrek. Hij vertelde dat hij veertien jaar lang onafgebroken werkzaam is geweest in het dagelijks bestuur van zowel provincie als gemeenten.

„Vele jaren was ik daarvoor zeven dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar”, zei Sakkers. „Ik ben gedurende deze intensieve jaren niet in de gelegenheid geweest een persoonlijk leven op te bouwen. Ik heb er behoefte aan een balans te realiseren tussen werk en persoonlijk leven.” Sakkers zei tijd te willen hebben voor zijn kinderen en kleinkinderen.

Wat de zakelijke reden voor zijn vertrek betreft, zei Sakkers: „Ik vind het waardevol nog een keer iets heel anders te doen in mijn arbeidzame leven. Na vele jaren in overheidsland te hebben vertoefd, is het een boeiende uitdaging een job in de belangenwereld van het bedrijfsleven te vervullen.”

Sakkers ontkende met klem dat zijn afscheid iets te maken had met bedreigingen door een woonwagenfamilie, als gevolg van een ruzie over een standplaats.

Sakkers’ vertrek houdt ook geen verband met de bevindingen van twee raadsenquêtes die binnenkort bekend worden, aldus voorzitter Hans Rozendaal van de enquêtecommissie. De commissie onderzoekt de mogelijke bevoordeling van aannemers bij bouwopdrachten in 2005.

Openbare orde en veiligheid kregen in Eindhoven topprioriteit van Sakkers, die ook hard optrad tegen wiettelende kampers. De vertrekkende burgemeester blijft de stad, en voetbalclub PSV, „een warm hart” toedragen.