Puntje van de piramide

Klikken op e-mails met reclame levert een aardig zakcentje op. Maar het wordt pas lucratief als je anderen zo ver krijgt het ook te gaan doen.

Makkelijk geld verdienen op internet. Het kan. Als je ‘geldverdienen + internet’ invoert in een zoekmachine, gaat er een wereld open. Talloze sites bieden manieren aan om extra inkomsten te genereren. Behalve het invullen van online enquêtes, is een van de meest populaire manieren het zogenaamde ‘e-mailklikken’. Dat staat voor: geld verdienen met het ontvangen en lezen van reclamemails, met ingaan op aanbiedingen uit die e-mails en met het aanbrengen van nieuwe ‘klikleden’.

Wie klikt, moet zich als lid inschrijven bij een bedrijf, bijvoorbeeld KPN, Neckermann Reizen of een datingbureau. De inschrijving houdt in dat de klikker zijn e-mailadres achterlaat en aangeeft wat zijn interesses zijn. Met die gegevens kunnen bedrijven gericht reclames en aanbiedingen versturen aan potentiële klanten. Hoe meer interesses iemand opgeeft, hoe meer e-mails hij ontvangt en hoe hoger de bijverdiensten zijn.

Klikkers ontvangen dagelijks reclameboodschappen. Voor het openen daarvan ontvangen ze 1 tot 3 cent per mail. Wie daadwerkelijk op de aanbieding ingaat, door bijvoorbeeld een telefoonabonnement te nemen of een vakantie te boeken, krijgt bonusklikpunten die ook weer geld waard zijn.

Dirk van der Kruk (23), onlangs afgestudeerd in bedrijfskundige informatica, begon vijf jaar geleden met klikken en heeft er inmiddels zijn werk van gemaakt. Alleen het klikken op de mails bracht hem op zich niet veel op. „Je moet er namelijk heel wat wegklikken. De truc zit erin dat je leden moet werven. Je krijgt over de verdiensten van leden die jij rechtstreeks hebt aangebracht zo’n 12 procent betaald en over de lagen daaronder respectievelijk zo’n 10, 8 en 5 procent.” Die percentages verschillen per site, maar het principe is steeds hetzelfde. Hoe actiever iemand klikt en hoe actiever de leden zijn die de klikker heeft aangebracht, des te hoger de verdiensten. Van der Kruk: „Jij bent het puntje van de piramide, die als het goed is onderaan steeds breder wordt.”

Van der Kruk is inmiddels een doorgewinterde internetverdiener. Hoewel hij zelf niet meer klikt, zijn de mensen uit zijn netwerk wel actief. Dat levert Van der Kruk enkele honderden euro’s per maand op. Maar inmiddels verdient hij meer met zijn eigen internetbedrijf dat uit verschillende sites bestaat. „Ik bied mensen een overzicht aan van wat er is op dit gebied. Ik heb op dit moment al 8.000 leden die ik voorzie van mailtjes die ik krijg doorgespeeld van internetreclamedistributeurs.” als Netdirect, Tradedoubler en Daisycon

Van der Kruk betaalt zijn leden uit eigen zak 1 cent per aangeklikte mail. Zelf krijgt hij betaald via de bedrijven die de reclamemails via zijn websites versturen. Want gaat een klikker in op een aanbieding uit zo’n e-mail, dan rinkelt bij Van der Kruk de kassa. „KPN betaalt mij bijvoorbeeld 32,50 euro voor ieder abonnement dat voortkomt uit mijn netwerk. Ik speel daarvan weer enkele euro’s door als bonus naar de mailklikker.” Volgens Van der Kruk zijn er binnen zijn netwerk zo veel mensen die op aanbiedingen ingaan, dat het „zeer de moeite waard” is. De mails worden dus niet alleen geopend en weggeklikt, maar daadwerkelijk gelezen.

Jeroen van der Gaag, 21 jaar en student bedrijfseconomie, was zo’n klikker en verdiende er enkele tientjes per maand mee. Maar ook voor hem werd het pas echt interessant toen hij zijn eigen site oprichtte „In 2006 verdiende ik met de bonussen voor de nieuwe leden die ik aanbracht via de site zo’n 1.650 euro”, aldus Van der Gaag.

Wie met klikken een extra zakcentje wil verdienen, moet wel wat geduld hebben. Bedrijven keren namelijk pas uit vanaf een bepaald saldo. Meestal ligt de grens bij 5 of 10 euro. Soms bestaat ook de mogelijkheid door te sparen tot er bijvoorbeeld 100 euro is verdiend. Dat brengt wel een risico met zich mee, want het komt voor dat een site ineens verdwijnt. Van der Kruk: „Ik ben zelf zo eens 500 euro verloren, die ik had opgespaard bij een site met de naam Easyeuro.nl. Die was opeens verdwenen. Je moet dus op zoek naar sites die al langer bestaan. Die zijn betrouwbaarder.”

Op geldverdienenmetenail.nl en spaarbron.nl kunnen klikkers zich inschrijven.