NS moet betalen voor trauma

NS Reizigers moet een schadevergoeding betalen aan een voormalige hoofdconducteur. De NS heeft te weinig gedaan om te voorkomen dat de man met agressie werd geconfronteerd. Ook is er onvoldoende opvang en nazorg geboden na schokkende gebeurtenissen zoals zelfdodingen.

Dat heeft de kantonrechter in Utrecht in een tussenvonnis bepaald. De schadevergoeding wordt pas vastgesteld als duidelijk is of een van de partijen hoger beroep aantekent. De oud-hoofdconducteur eist een schadevergoeding van 50.000 euro.

De man werkte van 1981 tot 2002 bij NS. Na twee jaar werd hij hoofdconducteur. In die periode werd hij ongeveer tien keer geconfronteerd met een zelfdoding of een dodelijk ongeval. Daarnaast kreeg hij te maken met agressieve reizigers onder wie voetbalsupporters. Een keer werd hij met een mes bedreigd, één keer bespuugd. Na dat laatste incident meldde hij zich in 1999 ziek. In 2002 werd hij ontslagen. Hij was toen nog arbeidsongeschikt.

De man heeft twee keer na een zelfdoding hulp aangeboden gekregen. Dit paste in het toenmalige beleid van NS, werd tijdens de rechtszaak gezegd. „Alleen als er indicaties zijn dat de verwerking niet goed verloopt is professioneel ingrijpen geïndiceerd.”

De hoofdconducteur kreeg wel therapie vergoed, maar zette deze stop toen NS aangaf er niet meer voor te willen betalen omdat de uitkomst onzeker zou zijn. Volgens de rechter had de therapeut juist aangegeven dat de man weer volledig zou kunnen werken na nog vijftien sessies. Tijdens de rechtszaak heeft NS gezegd dat een ander soort therapie is aangeboden, maar dat kon niet worden bewezen.

NS Reizigers weet nog niet of het in hoger beroep gaat. Een woordvoerder zegt het te betreuren dat medewerkers te maken hebben met agressie en zelfdoding. „Maar NS heeft juist altijd voorop gelopen met opvang en nazorg. Aleen weten we daar nu veel meer over. Dus je kijkt met de kennis van nu terug op de situatie van zo'n tien jaar geleden.”