nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Europese groei. Economie voor jou gaat over Europese groeicijfers. „Verleden week presenteerde de Europese Centrale Bank (op de foto het gebouw in Frankfurt) haar jaarverslag over 2006. Een van de zaken waarop dit verslag ingaat, is de achterblijvende ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in het eurogebied. De arbeidsproductiviteit kan worden gemeten op twee manieren. Je kunt kijken naar de jaarproductie (het bruto binnenlands product) gedeeld door het aantal gewerkte uren of naar de productie gedeeld door het aantal ingezette werknemers.” www.nrc.nl/evj FILES - A picture taken 28 June 2005 shows a giant Euro symbol, the currency of the EU, standing in front of Frankfurt's Eurotower, which houses the European Central Bank (ECB). Prospects increased on 28 March 2007 for further rate rises by the European Central Bank as data showed that the eurozone money supply is growing at its fastest rate since the start of monetary union. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL AFP

Ironische schaker. Hans Ree blogt over de 24-jarige Armeniër Levon Aronian (foto). „Aronian, vijfde op de wereldranglijst, is een ironicus. Hij zei eens dat hij altijd de waarheid spreekt, maar dat was misschien ook ironie. In ieder geval weten zelfs zijn beste vrienden niet altijd of hij echt meent wat hij zegt, of dat hij een grapje maakt.

„Laatst had hij een kort interview in het tijdschrift New in Chess. Wie was zijn favoriete schrijver? Nikolai Gogol. Zijn favoriete acteur? James Stewart. De muziek waar hij het liefst naar luisterde? Behalve twee Russen die ik niet ken, noemde hij Billy Holiday.

„Die namen horen ook bij mijn favorieten, dus ik heb geen reden om aan te nemen dat hij het niet meende. Maar vervolgens werd hem gevraagd wat de beste partij was die hij ooit had gespeeld en wat de mooiste partij was die hij ooit had gezien. Hij noemde twee volstrekt obscure partijen. Ik heb ze nagespeeld en het waren inderdaad aardige partijen, maar niet meer dan dat.”

www.nrc.nl/schaken

Europese groei. Economie voor jou gaat over Europese groeicijfers. „Verleden week presenteerde de Europese Centrale Bank (op de foto het gebouw in Frankfurt) haar jaarverslag over 2006. Een van de zaken waarop dit verslag ingaat, is de achterblijvende ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in het eurogebied. De arbeidsproductiviteit kan worden gemeten op twee manieren. Je kunt kijken naar de jaarproductie (het bruto binnenlands product) gedeeld door het aantal gewerkte uren of naar de productie gedeeld door het aantal ingezette werknemers.”

www.nrc.nl/evj