Nieuwe rellen in reeks Franse steden

In een reeks Franse steden, waaronder Parijs, Nantes en Lyon, zijn gisteren nieuwe ongeregeldheden uitgebroken na de verkiezing van Nicolas Sarkozy tot president. Ze werden veroorzaakt door demonstranten die barricades oprichtten, auto’s en vuilnisbakken in brand staken en ruiten ingooiden.

Vanmorgen maande de partijleider van de Parti Socialiste, François Hollande, de demonstranten de gewelddadigheden „onmiddellijk te staken”. Hij onderstreepte dat „in een democratie alleen het algemeen kiesrecht telt”. Ruim 53 procent van de kiezers gaf zondag in de presidentsverkiezingen de voorkeur aan de rechtse kandidaat Sarkozy boven de socialistische kandidaat Ségolène Royal.

De betogers zijn voornamelijk extreem-linkse en anarchistische jongeren. Diverse bewegingen, waaronder de trotskistische Ligue Communiste Révolutionnaire, hebben na zondag opgeroepen tot „verzet”.

Gistermiddag maakte de politie bekend dat in de nacht na de verkiezingen landelijk 730 auto’s in brand zijn gestoken. Dat is ruim drie keer meer dan in een gemiddeld weekend, en ook meer dan volgens de politie tijdens de laatste nieuwjaarsnacht. In de verkiezingsnacht werden 592 arrestaties verricht.

De vrees bestaat dat de gewelddadigheden overslaan naar de voorsteden, waar in het najaar van 2005 grootschalige rellen uitbraken. In Parijs kwam het gisteren opnieuw tot gevechten op de Place de la Bastille. De politie arresteerde twintig mensen.

Nicolas Sarkozy heeft niet gereageerd. Hij is gisteren vertrokken naar Malta, waar hij enkele dagen met zijn familie op een plezierjacht doorbrengt. Hij ontvangt felicitaties van regeringsleiders, onder wie president Bush, bondskanselier Merkel en premier Blair. Op 16 mei volgt de officiële overdracht van de functie van president Chirac, die vandaag alleen de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog leidde. In 1995 deden de scheidende president, Mitterrand, en de komende, Chirac, dat samen.