Meeste vloeken op tv bij BNN

De verruwing van de taal op de Nederlandse televisie neemt nog steeds toe. Vorig jaar waren er ongeveer 112.000 vloeken, scheldwoorden en verwensingen te horen. Dat is ongeveer 13 procent meer dan in 2005. Op de publieke zender BNN zijn de meeste grove taaluitingen te horen.

Dat blijkt uit het onderzoek dat TNS NIPO elk jaar in opdracht van de Bond tegen het Vloeken uitvoert voor de Vloekmonitor. Elke week waren op de Nederlandse televisie 2.148 grove bewoordingen te horen. Dat zijn er ruim vijfhonderd meer dan in 2003, het jaar waarin grove taaluitingen op de televisie voor het eerst systematisch werden bijgehouden.

BNN was in 2006 met een gemiddelde van 6,7 vloeken per uur opnieuw de omroep met de meeste grove taaluitingen. Daarna komen bij de publieken de VARA (4,3) en de VPRO (3,3), die van de tweede naar de derde plaats is gezakt.

Veronica voert met gemiddeld 3,5 uitingen de ranglijst bij de commerciëlen aan, gevolgd door MTV, dat zijn score ten opzichte van 2005 heeft verdubbeld (van 1,2 naar 2,4). In programma’s van de NCRV, EO, NOS en Teleac/NOT komen de minste grove taaluitingen voor (minder dan 0,7 per uur).

Als uitsluitend naar het gemiddeld aantal vloeken per uur wordt gekeken, valt op dat op Talpa/Tien ongeveer vier keer minder de naam van God of Jezus wordt misbruikt dan in 2005. Ook RTL 7 scoort veel lager dan een jaar eerder.

In de lijst met programma’s waarin het meest wordt gevloekt, staat Jensen (RTL 5) ruim voorop. Dan volgen Wakker worden met Valerio (TMF), Lotte (Talpa/Tien) en Wildboyz (MTV). (ANP)