Koeman blijft toch aan bij PSV

Voorgangers van voorzitter Schuitema van PSV hadden anders gehandeld.

„De voetballerij is nu eenmaal opportunistisch en daar moet je voor oppassen.”

Als PSV-voorzitter en voormalig Philips-topman Frits Schuitema even goed naar zijn voorgangers Rob Westerhof en Harry van Raaij had geluisterd, dan had hij zichzelf en Ronald Koeman een hoop ellende kunnen besparen. Een voetbalclub laat zich namelijk niet leiden als een gewoon bedrijf. Daar kwam de 62-jarige voorzitter nu pas achter na zijn onhandige mediaoptreden.

Schuitema riep vorige week op het veld van Philips Stadion nog stoer dat hij er niet voor terug zou deinzen een hoofdtrainer te ontslaan die kampioen van Nederland is geworden en de kwartfinales van de Champions League bereikte. De voorzitter van PSV had namelijk „in het zakenleven wel voor moeilijkere beslissingen gestaan”. „Ik ben opperhoofd geweest van human resources van Philips. Ik heb daar hoge heren weg moeten sturen”, sprak de preses vlak nadat Ronald Koeman tegen de verwachtingen in met de voetbalclub uit Eindhoven alsnog de landstitel had veroverd.

De voorbije week werd duidelijk dat Schuitema een vergissing had gemaakt. Van een ‘gewoon’ evaluatiegesprek tussen de clubleiding en ‘werknemer’ Koeman kon geen sprake meer zijn. De voorzitter en de hoofdtrainer van PSV voerden een prestigestrijd waarbij de tienduizenden supporters van de club via de media mee konden kijken. Tijdens de huldiging van de landskampioen fungeerden de fans als een soort openbare jury: gefluit voor Schuitema, applaus voor Koeman.

Wie zou uiteindelijk als winnaar de strijd verlaten? In de gesprekken van afgelopen vrijdag en maandag – waaraan ook de nieuwe algemeen directeur Jan Reker deelnam – ging het allang niet meer over het functioneren van Koeman, maar over de vraag of de vertrouwensbreuk gelijmd kon worden. De trainer had een weekendje met zijn gezin in zijn huis in Portugal nodig om alles op een rijtje te zetten. Koeman liet zich overhalen om samen met zijn assistenten Jan Wouters en Tonny Bruins Slot aan te blijven.

Koeman weigerde gistermiddag een toelichting te geven. De oud-voetballer van onder andere Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord hield het bij een schriftelijke verklaring: „Ik ben blij dat deze zaak achter de rug is en ga met veel vertrouwen en een positief gevoel het nieuwe seizoen in.” Schuitema noemde de sfeer van de gesprekken „open en constructief”. „Ik heb er alle vertrouwen in dat PSV, samen met Ronald Koeman, het volgende seizoen weer op alle fronten mee zal strijden.” Schuitema zal dat als toekomstig voorzitter van de Raad van Commissarissen van PSV eigenhandig in de gaten houden.

Op hetzelfde moment dat Schuitema, Reker en Koeman in het Brabantse plaatsje Oisterwijk de rijen probeerden te sluiten, wees oud-voorzitter Harry van Raaij in het stadspaviljoen van Eindhoven zonder veel omhaal van woorden de schuldige aan. „Als je na een jaar zo weinig vertrouwen hebt in de technische staf die je zelf hebt aangesteld, moet je in de spiegel kijken”, sprak de 70-jarige Van Raaij bij de presentatie van zijn biografie. „Ik heb zelf in het verleden een proces doorgemaakt met Erik Gerets. Na het seizoen heb ik tijdens een trainingskamp in China gesprekken met alle partijen gevoerd. Pas daarna kwam ik tot de conclusie dat ik niet een seizoen met hem door durfde gaan. Ik heb bij Philips ook wel eens mensen moeten ontslaan. Dat vond ik veel makkelijker, omdat daar geen emoties van het grote publiek bij komen kijken. Een voetbalclub is geen normaal bedrijf.”

Rob Westerhof, die vorig jaar aftrad als voorzitter van PSV, is het met zijn voorganger Van Raaij eens. „Bij het runnen van een voetbalclub moet je zorgen dat alles zakelijk klopt, maar je hebt ook te maken met de technische staf en de spelers”, legde de 63-jarige voormalige Philips-topman gisteren in een telefonisch gesprek uit. „De verschillende individuen binnen een club zijn voor een deel afhankelijk van de sfeer die er heerst. Zeker de trainer heeft behoefte aan bepaalde erkenning. Als de technische staf niet gesteund wordt door de clubleiding kan dat nadelige gevolgen hebben op de spelersgroep. Maar misschien speelt bij PSV nu ook mee dat niemand nog rekening had gehouden met een kampioenschap. De opmerkingen zijn daardoor net iets te vroeg gemaakt. De voetballerij is nu eenmaal opportunistisch en daar moet je dus juist voor oppassen.”

Wat dat laatste betreft heeft Schuitema zijn lesje de afgelopen weken wel geleerd.