Italië schrikt van `horrorziekenhuis`

Rome. Twintig jaar is er aan gebouwd. Sinds veertien dagen was het open en nu al zijn er acht patiënten overleden. ”Het horrorziekenhuis van de fouten``, noemde de Italiaanse krant La Repubblica het gloednieuwe hospitaal van Castellaneta. ”We ontslaan wie fouten heeft gemaakt”, beloofde de gouverneur van de regio Apulië, Nicchi Vendola. Het laatste slachtoffer viel afgelopen vrijdag. De 73-jarige Cosima Ancona kreeg tijdens een ingreep een zuurstofmasker op. Drie minuten later ademde Cosima niet meer. Ze had al die tijd lachgas ingeademd, een stof met narcotische werking die niet eens op de intensive care aanwezig had mogen zijn. Bij controles bleek dat de buizen van de zuurstoftoevoer en die van het lachgas waren verwisseld. Vervolgens bleek dat er de afgelopen twee weken al zeven andere personen zijn omgekomen op de intensive care van het ziekenhuis. Onderzocht wordt of zij door dezelfde fout zijn gestorven, en of er sprake is van dood door schuld.