Investeerder Mecom biedt op Wegener

De Britse krantenmagnaat David Montgomery wil Wegener overnemen. Zijn investeringsmaatschappij Mecom is van plan zo’n 800 miljoen euro te bieden voor de uitgever van regionale kranten.

Wegener gaat met deze biedprijs akkoord. Dat maakten de ondernemingen vanochtend bekend.

Mecom en Wegener zijn nog in onderhandeling over de rest van de voorwaarden. Een woordvoerster van Wegener zegt dat ook daar naar verwachting overeenstemming over zal komen. Het bedrijf denkt dat het bod de komende weken officieel wordt en dat de overname eind dit jaar is afgerond.

Het voorgenomen bod van Mecom komt niet als een verrassing. Vorig jaar nam het bedrijf al de Media Groep Limburg over, uitgever van onder meer Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. En in maart nam de investeerder al 23,9 procent van de aandelen Wegener over van de Telegraaf Media Groep. Nu biedt Mecom per aandeel 17,70 in contanten of 18 euro in aandelen Mecom. De koers van Wegener steeg vanochtend met ruim 7,5 procent tot 18,06, boven de biedprijs.

Een woordvoerster van Mecom meldt dat het bedrijf Wegener wil overnemen omdat het Nederland als een goede markt ziet, en zijn aanwezigheid hier wil vergroten. Het bedrijf ziet ook synergie met de Limburg Media Groep, waardoor het kostenvoordelen denkt te behalen. Bijvoorbeeld op het gebied van drukkosten of het binnenhalen van adverteerders.

Secretaris Bianca Rootsaert van journalistenvereniging NVJ zegt zich zorgen te maken. Zij vreest dat de overname zal leiden tot kostenbesparingen die de kwaliteit van de dagbladen onder druk kunnen zetten.