Internet Voorkeur

www.libris.nl

Libris. De roman Tirza van Arnon Grunberg krijgt dit jaar de Libris Literatuur Prijs. De voorzitter van de jury, Cox Habbema, maakte de winnaar bekend tijdens het traditionele diner in het Amstel hotel en sprak van ‘een indrukwekkende, verontrustende roman die laat zien wat literatuur vermag in het blootleggen van de tijdgeest en het menselijk tekort.’

Het complete relaas over de verkiezing van Grunbergs roman staat op de website www.libris.nl. Daar zijn vooral veel lappen tekst te vinden, met illustraties is de site niet scheutig. Maar informatief is het wel, want het archief gaat terug tot 1994, toen de prijs voor het eerst werd uitgereikt en Frida Vogels de eerste winnaar was met haar levenswerk, De harde kern. In de jaren daarna wonnen onder anderen Thomas Roosenboom, Harry Mulisch en Jan Siebelink.

Voor de Librisprijs van dit jaar kwamen 160 titels in aanmerking, die vorig jaar verschenen. Uit deze groslijst koos de jury, Hans Bouman, Alle Lansu, Wilbert Smulders en Erik Vlaminck, onder voorzitterschap van Cox Habbema, achttien boeken voor de longlist, die in januari bekend werd gemaakt.

De informatie over de prijs is te vinden op www.libris.nl