Het diner mocht niet baten

ABN Amro besloot dit weekend het hogere bod op de dochter LaSalle af te wijzen.

De bank noemde het bod ‘niet superieur’.

Beleggers beginnen te twijfelen. Waar blijft het concrete hogere bod van het consortium van drie banken op ABN Amro?

Zaterdag deed het consortium van Royal Bank of Scotland, de Spaanse bank Santander en de Belgisch-Nederlandse Fortis wél een bod op LaSalle, de Amerikaanse consumentenbank van ABN Amro. Het ‘driebankschap’ biedt 24,5 miljard dollar (18 miljard euro) voor LaSalle op voorwaarde van een succesvol overnamebod op heel ABN Amro. De prijs is hoger dan het eerdere bod van 21 miljard dollar dat Bank of America heeft gedaan, zegt het consortium met enige trots in een persbericht.

Desondanks besloot ABN Amro zondagavond het bod af te wijzen omdat het „niet superieur” is in vergelijking met het bod van de Amerikanen. Op basis van het verkoopcontract over LaSalle mag ABN Amro zelf beoordelen of een bod van derden superieur is aan dat van Bank of America.

„Dit verbaast me niets”, zegt directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij ziet de afwijzing van het consortiumbod als poging tot minimalisering van schadeclaims van Bank of America.

Of ABN Amro objectief staat tegenover het bod van het consortium is de vraag. Groenink heeft al eens gezegd een bod van de drie als vijandig te zullen beschouwen, vooral omdat zij ABN Amro willen opsplitsen, waardoor de bank als entiteit en de naam ABN Amro zouden verdwijnen.

In een reactie op de ontwikkelingen van het weekeinde ging de koers van ABN Amro gisteren op de beurs omlaag: minus 2,3 procent naar 35,86 euro. De koersdaling is een duidelijk signaal van de financiële markten dat een rivaliserend bod nu minder hoog wordt aangeslagen.

Ook de koers van Barclays daalde gisteren: een signaal van een grotere kans op een succesvol bod van de Britten. Dat is een bod dat gepaard gaat met een grote aandelenemissie en daar heeft de markt zijn twijfels over. De indicatie van de prijs van het consortium is 38,40 euro, waarvan 70 procent in contanten.

Afgelopen vrijdag zaten de topmannen voor het eerst met elkaar aan tafel. Locatie: toprestaurant La Rive van het Amsterdamse Amstel Hotel. Goed voor een Michelin-ster. De Franse keuken kon de irritaties niet wegnemen. De verwachtingen waren hooggespannen.

Aan de ene kant zaten ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink en zijn president-commissaris Arthur Martinez. Zij dachten dat de drie leden van het consortium een overnamebod zouden meenemen. Een overnamebod op LaSalle. Of een overnamebod op heel ABN Amro.

Maar Fred Goodwin van de Schotse bank en Fortis-topmannen Maurice Lippens en Jean-Paul Votron kwamen met lege handen. De drie wilden het ijs breken en de sfeer proeven voor het moment dat zij met hun bod komen. Grote afwezige aan tafel: de topman van de Spaanse bank Santander, de derde partij in het consortium.

De overnamestrijd rond ABN Amro is door de afwijzing van het bod van het consortium nog gecompliceerder geworden. Er zijn nu twee biedingen op LaSalle, één bod op de rest van ABN Amro van de Britse bank Barclays en de aankondiging van het consortium dat er een hoger, rivaliserend bod komt op ABN Amro exclusief LaSalle. Vorige week zette de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechthof de zaak verder op scherp door de rol van de aandeelhouders prioriteit te geven. Bij de rechtbank in New York loopt inmiddels een schadeclaim van miljarden van Bank of America tegen ABN Amro omdat de overname van LaSalle vertraging oploopt.

ABN Amro wijst het bod op LaSalle van de hand met een beroep op de koppeling van het bod op heel ABN Amro. De bank rept in een persbericht van onduidelijkheden over de manier waarop het consortium het bod financiert, de fiscale effecten, de benodigde goedkeuring van toezichthouders, de financiële gevolgen voor de betrokken biedende banken en de vereiste instemmingen van aandeelhouders. ABN Amro klaagt, niet voor het eerst, dat het consortium geen concrete bewijzen geeft van het benodigde geld. Een overname door de drie zal gepaard gaan met de grootste aandelenuitgifte uit de Europese bedrijfsgeschiedenis. Bronnen nabij het consortium bestrijden de onduidelijkheid. Zij zeggen dat voldoende financiële garanties beschikbaar zijn.

Ook al hebben het bestuur en de commissarissen van ABN Amro het bod van het consortium op LaSalle afgewezen, toch mogen de aandeelhouders van ABN Amro hun zegje gaan doen. Wanneer die aandeelhoudersvergadering wordt gehouden en wat precies op het agenda zal staan, is nog onbekend. De aandeelhouders zullen moeten kiezen, voor zover er tegen die tijd iets te kiezen valt. Er liggen twee biedingen op LaSalle, maar slechts één op ABN Amro als geheel. En dat laatste is waar het de aandeelhouders om gaat.

Experts bloggen over ABN Amro op nrc.nl/expertblog