Heel veel baby’s kijken vaak tv

Het is zo educatief, het is zo goed voor hun hersenen, denken ouders. En dus zetten ze hun zes maanden baby’s al voor de tv. Dat blijkt uit een enquête onder ruim duizend Amerikaanse ouders van jonge kinderen, gepubliceerd in het meinummer van Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Maar kinderen onder de twee jaar mógen helemaal geen televisie kijken. Dat is in de VS al jaren het officiële opvoedadvies van de invloedrijke American Academy of Pediatrics (AAP). Dertig procent van de ondervraagde, relatief hoogopgeleide groep ouders geeft niettemin ‘educatieve motieven’ als belangrijkste reden om hun zuigelingen te laten kijken: ze leren er iets van! Andere ouders (20 procent) zeiden dat het kind er zo veel plezier in had of (ook 20 procent) dat de televisie hun tijd gaf iets anders te doen”.

Veertig procent van de drie maanden oude baby’s in de VS kijkt al regelmatig naar tv, video en/of dvd’s. Onder de twaalf maanden kijken ze een uur per dag, tot meer dan anderhalf als ze 24 maanden zijn.

Maar er zíjn helemaal geen tvprogramma’s voor nul- tot tweejarigen waarvoor een educatief effect bewezen is, verzuchten de onderzoekers in het Archives-artikel – niet zoals bijvoorbeeld voor Sesamstraat bij 3- tot 5-jarigen. En natuurlijk, ook in Nederland kijken jonge kinderen tv, zegt Patti Valkenburg, hoogleraar Kind en Media aan de Universiteit van Amsterdam. „Allemaal, schat ik, en de meesten iedere dag.” Zij vind het tv-verbod van de AAP overdreven. „Er is nog altijd weinig bewijs dat jong tv kijken op zich slecht is, al zijn er wel véél meningen over. Kinderen kunnen ook gefascineerd naar het glas van de draaiende wasmachine kijken, is dat dan ook erg? Bij de Teletubbies lachen ze hard en zingen ze mee, dat kan nooit slecht zijn.” Maar ook Valkenburg zegt: te lang is nooit goed. „Bij kleintjes is een half uur wel weer genoeg, zou ik zeggen.”