Getuige wil niet getuigen, officier loopt de zaal uit

Een officier van justitie die wegloopt bij een rechtszitting. Dat is uniek, geeft het Openbaar Ministerie in Almelo toe. De advocate noemt het een belediging van de rechtbank. En de rechters zelf vinden het een „flagrante schending van de rechtsorde”.

Het gebeurde afgelopen donderdag. Officier Patricia van der Valk wilde niet dat een kroongetuige, een meisje van 18, werd gehoord in de zittingszaal waar ook de verdachte aanwezig was. Het meisje zou het psychisch niet aankunnen. Het meisje is de belangrijkste getuige tegen Asmiru S. (41), zij zou hem op heterdaad hebben betrapt toen hij op Oudejaarsdag 2004 haar buurmeisje van 13 verkrachtte. Het meisje van 13 is verstandelijk gehandicapt.

Al in februari had de rechtbank geoordeeld dat de getuige op de zitting gehoord moest worden. Er waren twijfels over haar eerdere verklaringen. Afgelopen donderdag begon de zitting, de getuige wachtte op de gang. En toen zei de officier van justitie dat er een probleem was: de getuige durfde niet te getuigen. De rechtbank besloot dat het tóch moest. Volgens het verdrag van Rome heeft een verdachte het recht zelf vragen te stellen aan een getuige, zeker als die zo rechtstreeks beschuldigingen uit. Het belang van de verdachte ging in dit geval, vond de rechtbank, boven dat van de getuige.

De getuige kwam de rechtzaal in en sloeg de handen voor haar gezicht. Ze kon het niet aan, stelde de officier. En dat kon zij weer niet aan en liep de zaal uit. Toen kon de rechtbank niet anders dan het OM niet-ontvankelijk verklaren en de verdachte, die al negen maanden in voorarrest zat, vrijlaten. De verdachte kon trouwens meteen weer worden aangehouden. Hij had nog een straf uit te zitten voor een ander delict. Geen zedendelict, volgens zijn advocaat, Mayke Goris.

Het OM liet weten in hoger beroep te gaan. Ze vinden het niet terecht dat het OM niet-ontvankelijk is verklaard. De advocate vindt dat „brutaal”. En de persrechter van de Almelose rechtbank noemt het „heel curieus”. „Het OM is toch echt zelf weggelopen.”