Feyenoord kan wel wat branie gebruiken

Feyenoord moet even de lange termijn vergeten. Met Leo Beenhakker probeert de club in vier duels Europees voetbal veilig te stellen. Om daarna weer aan de lange termijn te kunnen denken.

Nee, het beleidsplan van technisch directeur Peter Bosz had hij nog niet gelezen. Hij kon dus ook niet vertellen of hij donderdagavond 4-3-3 gaat spelen bij Groningen. Het zal Leo Beenhakker een zorg zijn. „Tijd is onze vijand. Ik ben hier om er alles aan te doen het seizoen een waardig en mooi slot te geven”, zei hij gisteren bij zijn rentree in de Kuip. „Ik ben hier voor de korte termijn.”

De interim-coach had afgelopen weekeinde wel wat anders aan zijn hoofd dan beleidsplannen lezen, nadat hij vrijdag na drie uur bedenktijd inging op het voorstel om Feyenoord tijdens de play-offs te coachen. Beelden bekijken van Groningen bijvoorbeeld. Bijpraten met assistenten Henk Duut en John Metgod, met Erwin Koeman ook, ‘zijn maatje’ die door op te stappen onbewust de weg voor hem had vrijgemaakt.

Het was even alle hens aan dek bij de club uit Rotterdam-Zuid, nadat Koeman vorige week donderdag had aangekondigd onvoldoende gemotiveerd te zijn om Feyenoord te leiden tijdens de play-offs die volgen op de reguliere competitie waarin Feyenoord afgelopen zondag op een teleurstellende zevende plaats was geëindigd. „We houden alle opties open”, heet het dan in managementtaal. De hulptrainers de klus laten klaren, een interim-coach voor de korte termijn of meteen een nieuwe coach die Feyenoord ook volgend seizoen kan leiden. Wie het ook werd, het moest iemand zijn „die op korte tijd een ommekeer kan bewerkstelligen én de club goed kent”, aldus financieel directeur Onno Jacobs.

Het werd niet helemaal onverwacht de tweede optie. Van Duut en Metgod, die met Koeman werkten, kon niet echt een drastische ommekeer worden verwacht. En een nieuwe coach vinden voor nu en het volgende seizoen in zo’n korte tijdspanne was wellicht wat al te veel gevraagd.

‘Enter’ Leo Beenhakker, de bondscoach van Polen. Voor hemzelf was het telefoontje van Bosz een verrassing, maar hij twijfelde eigenlijk geen moment. „Mijn gevoel zei: dit moet je doen.”

De man onder wiens leiding Feyenoord in 1999 zijn laatste landstitel behaalde, moet de club nu behoeden voor een dramatisch einde van een dramatisch slecht seizoen. „Er bestaat geen methode-Beenhakker”, zei de 64-jarige trainer. „Maar dit is een situatie van overleven, en daar gaan we alles aan doen. Er staat heel veel druk op de ketel, maar daar moet je ook mee leren leven, dat is ook een kwaliteit.”

Beenhakker zette gisteren op die manier meteen de toon. Geen poespas, gewoon keihard werken en er alles aan doen om dat laatste ticket voor het UEFA-Cuptoernooi binnen te halen. „Het belangrijkste zijn wij zelf. We moeten niet onze eigen tegenstander worden.”

Hoewel hij gisteren nog geen idee had over opstelling en tactiek, zegt Beenhakker de selectie voldoende te kennen. „Ik heb het Nederlandse voetbal en Feyenoord altijd gevolgd. Ik ken de meeste spelers wel.”

De vraag is zelfs of dat heel hard nodig is voor het beoogde schokeffect. Beenhakkers aanstelling bij Feyenoord is misschien al genoeg om dat te bereiken. Met hem erbij is Feyenoord al anders. Niet meer het soms armzalig spelende team dat zevende werd onder Koeman. Niet het team waar vijf of zes aankopen van afgelopen zomer niet voldoen, zoals Bosz het uitdrukte; niet echt een vorm van motiverend people-management. Nu is het ‘Don Leo’, die man die af en toe eens tovert, met Feyenoord in zijn kielzog. Dat is zowel voor Groningen als Feyenoord een heel andere beleving.

Beenhakker gaat er niet van uit dat hij faalt. Hij is er tot 20 mei, en dan heeft Feyenoord voor hem dat Europees ticket op zak. En kan de club eindelijk weer denken aan de lange termijn. En wat als het toch mislukt? Beenhakker: „Als ik zo zou denken, dan was ik er beter niet aan begonnen. Maar als ik niet slaag, dan hoeft Feyenoord niet eens mijn benzinebonnen terug te betalen.” Een beetje branie, net wat Feyenoord nodig heeft. Op korte ens lange termijn.