Elzas Stoofpot

1 kilo riblappen500 g hamlappen500 g lamsvlees, bout of schouder2 uien4 knoflooktenen1 tak rozemarijn3 takjes tijm1 tak salie3 laurierbladen1 fles Gewürztraminer50 g boter3 eetlepels olijfolie125 ml slagroom1 volle eetlepels maïzenazout en peper750 g aardappels (afkokers)500 g gesneden spitskool1 theelepel karweizaad/kummel750 g bospeen1 eetlepel citroensap2 eetlepels fijngehakte platte peterselie

Dit is de boodschappenlijst voor een volledige maaltijd voor 6-8 personen: in Gewürztraminer gemarineerd vlees dat heel langzaam gaar wordt gestoofd met een stamppot van aardappels en spitskool en als extra groente beetgaar gekookte wortels.

Snijd het vlees in vrij grote stukken. Leg de verse kruiden op de bodem van een braadpan en dek ze toe met het vlees. Giet de Gewürztraminer op het vlees in de pan. Leg de gepelde en in stukken gesneden uien en de ontvelde, gehalveerde tenen knoflook tussen het vlees. Leg een deksel op de pan en laat het vlees 48 uur marineren. Zeef de marinade. Dep het vlees droog. Verwijder de kruiden.

Verhit de boter en de olijfolie in de pan en braad het vlees, enkele stukken tegelijk, rondom aan voor een aantrekkelijke bruine kleur. Bestrooi het vlees met zout en peper. Leg de stukken ui en knoflook weer bij het vlees en giet de gezeefde marinade op het vlees. Breng aan de kook en temper dan het vuur. Stoof het vlees op een heel laag vuur in circa 6 uur gaar. Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappels in licht gezouten water gaar.

Kook in een andere pan de spitskool een minuut of vijftien. Kook in een derde pan de wortels in ca. 8 minuten beetgaar. Stamp de afgegoten aardappels met een klein beetje kookwater van de spitskool tot een puree. Schep de uitgelekte spitskool erdoorheen. Besprenkel de wortels met citroensap en strooi er peterselie over. Roer een klein beetje slagroom door de maïzena. Giet de rest van de slagroom bij het vlees en breng alles aan de kook. Voeg het maïzenapapje toe en roer het vocht in de pan tot een romige, gebonden saus.

Anne Scheepmaker

Morgen: Asperges met salsa verde