Elizabeth bij Bush even 200 jaar ouder

Het Witte Huis had het staatsbanket ter ere van de Britse koningin Elizabeth II gisteravond tot in de puntjes voorbereid. Er lag ’s avonds in de State Dining Room eeuwenoud verguld zilveren bestek op tafel. De kandelabers kwamen speciaal van een zilversmid uit Londen. De desserttaart was versierd met een suikeren replica van de roos die de vorstin in 1953 droeg tijdens haar kroning. En tot slot had gastheer George W. Bush voor het eerst tijdens zijn presidentschap de dresscode white-tie (witte vlinderdas) uitgevaardigd.

Maar eerder op de dag had één ongelukkige verspreking van gastheer George W. Bush dit alles bijna bij voorbaat al teniet gedaan. Tijdens zijn welkomswoord kon Bush ’s ochtends ternauwernood inslikken dat de koningin (nu 81 jaar oud) ook al leefde in 1776, het jaar van de stichting van de Verenigde Staten. Tegenover 7.000 gasten, verzameld op de South Lawn van het Witte Huis, sprak Bush tot Elizabeth staande naast hem: „Het Amerikaanse volk is trots om u opnieuw te kunnen verwelkomen in de Verenigde Staten, een land dat u zeer goed heeft leren kennen. Tenslotte heeft u met tien Amerikaanse president gedineerd. En u heeft het 200-jarig bestaan van ons land helpen vieren in 17 – eh.. 1976.”

Onder de aanwezigen brak daarop gelach uit. Bush’ stem stokte even. Elizabeth boog licht het hoofd. Bush keek haar aan en gaf een knipoog, terwijl zij hem vanonder haar zwart-witte hoed priemend aankeek. Bush hervond zich snel met de grap „dat ze me aankeek zoals alleen een moeder haar kind kan aankijken”. En ook de koningin herpakte zich uiteindelijk en begon na Bush aan haar eigen toespraak. Daarin prees ze de Brits-Amerikaanse banden.

Later begon Witte Huis-woordvoerder Tony Snow tijdens een persconferentie zelf over Bush’ verspreking. „Ik weet dat er niet veel mensen zijn die grapjes maken met de koningin, maar de president deed het wel. En het pakte goed uit.” (AP)

Beelden van Bush’ speech op: www.whitehouse.gov