Duitse president wijst gratie oud-RAF-leden af

De Duitse bondspresident Horst Köhler heeft gisteren het verzoek tot gratie van twee voormalige leden van de linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF) afgewezen. Het besluit vormt de voorlopige climax van een debat over de omgang met het RAF-verleden dat de afgelopen maanden hoog opliep.

Als gevolg van het besluit komen de voormalige terroristen Christian Klar (54) en Birgit Hogefeld (50) op zijn vroegst in 2009, respectievelijk 2011 in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Klar, een voormalig kopstuk van de RAF, is in de jaren tachtig veroordeeld tot vijfmaal levenslang plus vijftien jaar voor betrokkenheid bij diverse moorden, eind jaren zeventig. Hogefeld kreeg ruim tien jaar geleden levenslang voor de moord op een Amerikaanse militair, in 1985.

De Rote Armee Fraktion voerde in de jaren zeventig, tachtig en negentig een stadsguerrilla tegen de (West-) Duitse democratie. De terreurgroep vermoordde minstens 34 mensen, alvorens zichzelf in 1998 op te heffen.

Het lang verwachte besluit van bondspresident Köhler was op voorhand al omstreden. Tegenstanders van gratie wijzen op het feit dat de voormalige terroristen nooit publiekelijk berouw hebben getoond voor hun daden. Voorstanders menen dat in een volwassen democratie ook veroordeelde terroristen in aanmerking moeten kunnen komen voor gratie.

De discussie werd actueel door de vrijlating van ex-terroriste Brigitte Mohnhaupt, afgelopen maart.

Köhler gaf in zijn korte verklaring geen reden voor zijn weigering gratie te verlenen. Hij baseerde zijn besluit onder meer op gesprekken met psychiaters en juristen, alsmede een gesprek met Christian Klar.

Klar kwam in maart in opspraak toen uitlekte dat hij vanuit de gevangenis een brief naar een marxistisch tijdschrift had gestuurd waarin hij opriep tot omverwerping van „het kapitalistisch ontwerp”. Klar laadde daarmee de verdenking op zich nog altijd geen afstand te hebben genomen van de denkbeelden van de RAF.

Afgezien van Klar en Hogefeld zit nu nog één ex-lid van de RAF gevangen, de 52-jarige Eva Haule.